Cemal Kaşıkçı cinayetinde karar açıklandı

Cemal Kaşıkçı cinayetinde karar açıklandı

İstanbul’da evlilik işlemleri için geldiği konsolosluk binasında öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın faillerinin yargılandığı davada karar açıklandı. Kararda 5 kişi, 7 ve 20 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldı.

Riyad Ceza Mahkemesi, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürülen Cemal Kaşıkçı hakkında 8 kişiyi mahkûm etti. Buna göre, 5 kişi 20, bir kişi 10, 2 kişi ise 7’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Kaşıkçı ailesinin katilleri affettikleri ve dava açma haklarından feragat ettikleri nedeniyle şahsi, söz konusu karar vesilesiyle de kamu davası dosyalarının kapandığı bildirildi.

Daha önce Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, 11 sanıktan beşinin idam cezasına, üçünün ise cinayetin üstünü örttüğü gerekçesiyle 24 yıla kadar hapsine hükmedildiğini açıklamıştı. Bu kararın temyize açık olduğunu, nihai açıklamanın ise temyiz sürecinin ardından yapılacağını duyurmuştu.

İDAM CEZASINDAN 'AF' İLE Mİ KURTULDULAR?

Öte yandan sanıklara verilen idam cezalarının, Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı tarafından katillerin affedilmesi yönünde tutum takındıklarını ilan etmesinin ardından hapis cezasına dönüştürüldüğü yorumları yapılıyor.

SANIK SANDALYESİNDE HÜKÜMET YETKİLİSİ YOK

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Kaşıkçı cinayeti üzerine yayınladığı rapora göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve diğer üst düzey yetkililerin cinayete müdahil olduğu yönünde güçlü kanıtlar elde edildiği belirtilmişti. Ancak yargılamaya ilişkin sanık sandalyelerinde hiçbir Suudi hükümeti yetkilisinin bulunmaması dikkat çekti. Oğul Salah Kaşıkçı da ailesi adına katilleri affettiklerini açıklamasının ardından Prens Muhammed bin Selman ile görüşmüştü.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 20 sanıklı kamu davası ise sürüyor.