Çekya'nın Trump'ı seçimi kazandı

Çekya'nın Trump'ı seçimi kazandı

Çekya'da gerçekleştirilen seçimleri, ilk sonuçlara göre, ülkenin en zengin ikinci sermayedarı olan Andrej Babiş'in lideri olduğu ANO (Evet) partisi kazandı.

Çekya'da cuma ve cumartesi günleri gerçekleştirilen genel seçimlerden gelen ilk sonuçlara göre, eski Maliye Bakanı Andrej Babiş'in lideri olduğu ANO (Evet) partisi yüzde 30 oy oranıyla seçimi kazandı. 

SOSYAL DEMOKRATLAR SON 25 YILIN EN DÜŞÜK OYUNU ALDI

Oyların tamamına yakının sayıldığı seçimlerde, ANO'yu yaklaşık yüzde 11 oyla liberal muhafazakar Sivil Demokratik Parti (ODS); yüzde 10,9 oyla aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD); yaklaşık yüzde 10,3 oyla ise Korsanlar takip etti. 

Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (KSCM) ise yüzde 8'lik bir oy oranıyla seçimlerde 5'inci sırada yer alırken, mevcut hükümet koalisyonunun lideri Sosyal Demokrat Parti (CSSD) de yüzde 7'lik oyla altıncı sırayı alabildi. Bu oy oranı sosyal demokratların Çekoslavkya'nın bölünmesinden sonra aldıkları en düşük oy oldu. Bir diğer iktidar ortağı Hristiyan Demokratlar (KDU-CSL) ise yüzde 6 oy alabildi. 

"ÇEKYA'NIN TRUMP'I"

Seçimden zaferle ayrılan Babiş, ülkenin en zengin ikinci sermayedarı olması, popülist söylemi ve tartışma yaratan açıklamalarıyla ABD Başkanı Donald Trump'a benzetiliyor. 

Kimyasal maddeler üreten Agrofert adlı şirketin sahibi olan Babiş, seçim öncesinde "sistemi düzeltme" vaadiyle çalışma yürütürken, ülkedeki geleneksel partileri "aptal" ve gazetecileri de "moron" olarak nitelendirmesiyle dikkat çekmişti.