Çekerek Irmağı'na sahip çıkan yurttaşlara polis ve jandarma engellemesi!

Çekerek Irmağı'na sahip çıkan yurttaşlara polis ve jandarma engellemesi!

Çekerek Irmağı'nda HES'e izin vermeyen yurttaşlar tarafından bugün yapılması planlanan basın açıklaması polis ve jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı.

İleri Haber

Tokat'ın Zile İlçesi'ndeki Çekerek Irmağı üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projeleri le talana izin vermeyen yurttaşlar HES şantiyesinin önünde basın açıklaması gerçekleştirmek üzere İstanbul'dan yola çıktı.

Dün gece saatlerinde Ataşehir'de buluşan yurttaşlar, toplanma alanında polisin GBT uygulamasına maruz bırakıldı.

Baskılara ve engelleme girişimlerine rağmen yola çıkan yurttaşlar sabah saat 07.30 sıralarında Sungurlu'da bu kez jandarma tarafından durduruldu. Burada yine GBT sorgulamasına maruz kalan yurttaşlar yola devam ettikleri sırada, saat 08.20'de jandarma tarafından ikinci kez durduruldu.

Çekerek Irmağı'ndaki HES şantiyesinin önünde saat 10.00'da yapılması planlanan basın açıklaması, jandarmanın Tokat il sınırına girmek üzere olan yurttaşların 3. kez önünü kesmesi ile engellenmek istendi.

Şantiye alanındaki yürüyüşe ise çok sayıda jandarmanın saldırdığı bilgisi verildi.

ÇEKEREK IRMAĞI ÖZGÜR AKACAK

Basın açıklamasının yapılacağı alana saat 11.30 sıralarında ulaşan yurttaşlar 'Çekerek Irmağı özgür akacak' sloganları eşliğinde, 'Özgür aksın dereler', 'Suyuna sahip çık', 'Dereler özgürdür özgür akacak', 'HES'lere hayır', 'Suyuma dokunursan yersin tokadı', 'HES'çi şirket Çekerek'i terk et', 'Su haktır satılamaz' pankartları ile toplandı.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen gerçekleştirilen basın açıklamasında şöyle denildi:

"2014 yılında beri devam eden bir mücadelemiz var. 2014 yılında ilk defa buraya geldiğinde 3 tane proje yapacaklardı. biz bu projelere karşı hem hukuken, hem de yerinde fiilen mücadele vermiştik. Bu mücadelenin sonunda kazanmıştık. Ancak 2 yıl sonra 2016 yılında Reis Grubu şirketi devletin desteiğini alarak geldi buraya. Bu sefer karşımıza 8 tane HES projesi ile çıktı. Biz bu projelere karşı Tokat ve Yozgat İdare mahkemelerinde dava açtık. Acele kamulaştırma kararlarına karşı davalar açtık. Acele kamulaştırma davalarında yürütmeyi durdurma kararı aldık. Ancak ne yazık ki devlet halkının yanında olmak yerine sermaye şirketi Reis Grubu'nun yanında yer aldı, yürütmeyi durdurma kararlarını uygulamadı. Yürütmeyi durdurma kararlarını uygulamadıkları gibi doğayı talan etmeye devam ettiler. Biz bugün buraya gelerek yerinde mücadelemizle kararlılığımızı gösterdik. Belki sayımız az ama bu bizim güçsüz olduğumuzu göstermiyor. Biz gün geçtikçe daha da güçleniyoruz ve öfkemiz daha da büyüyor. Bizim öfkemiz ve güçlü irademiz karşısında şirket ve kolluk güçleri geri adım atacaktır. Buna inancımız sonsuz. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Davaların da takipçisi olacağız."

DAHA FAZLA