ÇED raporu skandalı: Olmayan sözleşmeye dayandırılan rapor ile nükleer santral kurulacak

ÇED raporu skandalı: Olmayan sözleşmeye dayandırılan rapor ile nükleer santral kurulacak

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral projesinde ÇED raporu, Japonlar projeden çekildiği halde sanki onlarla yapılacakmış gibi hazırlandı ve onaylandı.

Sinop'ta Japonlarla yapılması planlanan nükleer santral projesinde hazırlanan ÇED raporu, Japonlar sözleşmeyi feshettiği halde yine Japonlarla yapılacakmış gibi hazırlandığı öğrenildi.

ÇED raporunun Japonlarla işbirliği yapılacakmış gibi gösterildiğini belirten Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Japonlarla yapılmış sözleşmeye atıfta bulunan bir rapor. Bu sözleşme yok ki. Japonlar çekildiklerini açıkladı. Sözleşme, olmayan bir tarafın üzerine kurulmuş. Böyle bir rapor nasıl onaylanıyor? Bu, konuya ne kadar gayri ciddi yaklaştıklarını gösteriyor” dedi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Sinop’ta yapılacak nükleer santral için Japonlarla anlaştılar. Hükümetler arası anlaşma yaptılar. Yatırım tutarı 22 milyar dolardı. Ancak Fukuşima’daki facianın ardından Japonlar yeniden değerlendirme yaptılar. Ek tedbirler öngördüler. Bu durumda da maliyet arttı. Japonlar yatırım tutarını 42 milyar dolara çıkardı. Hükümet kabul etmedi. Japonlar da projeden çekildi.”

'ÜLKE İÇİN DIŞA BAĞLILIK GETİRİYOR'

Türkyılmaz, hükümetin savunduğu nükleer santralların ülke için büyük dışa bağımlılıklar getirdiğine dikkat çekti. Hükümetin tutumunu “gayri ciddi” olarak yorumlayan  Türkyılmaz, nükleer santralların “ciddiyet” istediğini belirtti. Türkyılmaz, buna karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’nin tam 17 ay sonra geçen mayıs ayında yayımlanabildiğine dikkat çekti. Bu belgede ikinci nükleer santralın yapım işinin hükümetler arası anlaşma ile başka bir ülkeye verilmesinin öngörüldüğünü belirten Türkyılmaz, “O başka ülke de Çin. Çin’e verecekler. Akkuyu’da Ruslarla anlaştıkları gibi Sinop’ta da bir başka ülke ile anlaşacaklar” dedi. Hükümetin bunu Çin’le olan ilişkilerde de gündeme getirdiğini de söyledi.