'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' demişlerdi: Gebze-İzmir otoyolunun geçiş garantisine 2,5 milyar lira ödenecek!

'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' demişlerdi: Gebze-İzmir otoyolunun geçiş garantisine 2,5 milyar lira ödenecek!

Gebze - İzmir otoyolunun 2019 yılı için geçiş garantisi olarak firmalara Hazine'den 2,5 milyar lira ödenecek.

AKP hükümeti, orman katliamlarıyla bilinen ve fahiş geçiş ücretleriyle fiyatlandırılan köprü ve yollara ilişkin "Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak" dese de, Osmangazi Köprüsü'nün de içinde bulunduğu Gebze-İzmir otoyolunun 2019 yılı geçiş garantisi olarak firmalara 2,5 milyar lira geçiş garantisi ödeneceği ortaya çıktı. Böylelikle, 2019 yılı için Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için devletin vereceği geçiş garantisi ücreti 5,5 milyar liraya yükseldi.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, hisse satışı için uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ı danışman olarak yetkilendirdiği belirtilen Osmangazi Köprüsü’nün işletmecisi Otoyol Yatırım AŞ ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında bu konuda görüşmeler başladı.

 Kaynaklar, Nisan ayında ödenecek tutara ilişkin mutabakat zaptının henüz imzalanmadığını ve görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

2018 yılında, sadece Osmangazi Köprüsü için Hazine'den 1 milyar 425 milyon liralık bir ödeme yapılmıştı.

KÖPRÜLERDEN GEÇMEYEN ARAÇLAR İÇİN 5,5 MİLYAR

2019 yılı ikinci yarısında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci IC İçtaş İnşaat–Astald konsorsiyumu ICA’ya, devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutar 3 milyarı aştı.  ICA’ya, yılın ilk yarısı için 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti. 2019 yılı için yapılan toplam ödeme 30 Milyar 50 Milyon TL’yi buldu.

Böylelikle 2019 yılı için Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden garanti için ödenecek ücretler 5 milyar 550 Milyon TL’ye çıktı.