Çay üreticilerinin seyahat izinleri için genelge

Çay üreticilerinin seyahat izinleri için genelge

İçişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin tüm illerinin valiliklerine gönderdiği genelgeye göre Çaykur'a bağlı çay üreticileri hasat için çay bahçelerinin bulunduğu illere izin belgesi alarak seyahat edebilecek.

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine, "Çay Üreticilerinin/Müstahsillerinin Seyahat İzin Belgesi" konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, Çaykur'a bağlı çay üreticileri 19 Mayıs gece yarısı itibarıyla, çay bahçelerinin bulunduğu illere izin belgesi alarak gidebilecek.

Genelgeye göre, giriş-çıkış kısıtlaması getirilen Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illeriyle seyahat güzergahlarında bu illerden biri veya birkaçı bulunan illerde ikamet eden ve Çaykur'a bağlı olan çay üreticisi yurttaşlar, 2020 yılı ilk kesim yaş çay hasatı için 19 Mayıs Salı günü saat 24.00'ten itibaren çay bahçelerinin bulunduğu illere Seyahat İzin Belgesi almak şartı ile seyahat edebilecek.

Çay üreticileri, çay hasatı için “Seyahat İzin Belgesi” başvuruları, elektronik ortamda E-Devlet İçişleri Bakanlığı E-Başvuru sistemi ve ALO 199 Vefa Destek Sistemi üzerinden 14 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’da başlayacak. Seyahat İzin Belgesi almak için yalnızca Çaykur’a kayıtlı çay üreticileri başvuru yapabilecek. Çay üreticilerine zorunlu refakat edenler ve çay üreticilerinin ulaşımını sağlayacaklar ile ilgili de Seyahat İzin Belgesi düzenlenmesi için talepte bulunabilecek.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

E-Devlet İçişleri Bakanlığı E-Başvuru sistemi ve ALO 199 Vefa Destek Sistemi üzerinden yapılacak başvuruda, başvuranın ve beraberindekilerin Covid-19 evde izolasyon sorgusu, Çaykur'a kayıtlı çay üreticisi olup olmadığı ve beraberindekilerin zorunlu refakatçileri olup olmadığı sorgusu, sistem üzerinden otomatik yapılacak. Covid-19 sorgusunda problem çıkmayan ve gerekli koşulları sağlayanlar için, Seyahat İzin Belgesi ayrıca bir onay sürecine tabi olmaksızın sistem üzerinden doğrudan düzenlenecek.

Çay üreticileri başvuru sırasında çay hasatı için gittiği illerde 14 gün boyunca ikamet ettikleri yer, çay baahçesi ve çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına, işlerini sürdürürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına, çay alım merkezlerinde maske takacaklarına dair taahhütte bulunacak. Seyahat İzin Belgesi talebinde bulunanlar bu şartları kabul etmiş sayılacak.

SEYAHAT İZİN BELGESİ TEK YÖN GEÇERLİ OLACAK

Talepleri uygun görülenlere tek yön geçerli olacak Seyahat İzin Belgesi düzenlenecek. Seyahat İzin Belgesi alanların 30 gün boyunca gittikleri illerde kalmaları esas olacak. Çay üreticilerinin ulaşımını sağlayacaklar 72 saat içinde geri dönebilecek.

SMS İLE BİLGİLENDİRME YAPILACAK

İzin başvuruları kabul edilenlere herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın kısa mesaj servisi (SMS) ile bilgilendirme yapılacak. Onaylanan Seyahat İzin Belgeleri yapılacak denetimlerde gerekli kontrollerin ve koordinasyonun sağlaması amacıyla gidecekleri illerin valiliklerine ve genel kolluk birimlerinin veri tabanlarına eş zamanlı olarak iletilecek.

Seyahat İzin Belgesi düzenlenen çay üreticileri, 19 Mayıs Salı günü saat 24.00’dan itibaren çay hasatı yapacağı illere seyahat edebilecek.