Çay üreticileri şirketlerin kölesi olmak istemiyor!

Çay üreticileri şirketlerin kölesi olmak istemiyor!

Çay üreticileri, ÇAYKUR’u tasfiye edip sözleşmeli tarımla üreticiyi şirketlerin kölesi haline getirecek kanun teklifine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

İleri Haber

Trabzon’da toplanan çay üreticileri, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın ilk imzacısı olduğu 15 maddelik Çay Kanun Teklifi’ne ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, teklifin yasalaşması halinde bölge halkının açlığa ve yoksulluğa sürükleneceği ifade edildi.

Of Belediyesi önünde bir araya gelen çay üreticileri adına konuşan Of Çay Meclisi Sözcüsü Habip Meriç, söz konusu kanun teklifi ile çayda taban fiyat uygulamasının ortadan kaldırılıp yaş çayın fiyatını belirleme yetkisinin tamamen Ulusal Çay Konseyi’ne bırakılacağını ifade etti. Meriç, konseyin yönetim kurulu başkanının özel çay firması Orçay’ın sahiplerinden Mehmet Erdoğan olduğunun altını çizdi. Habip Meriç, “AKP meclise sunduğu yasa ile çay sanayicilerini koruyan, üreticiyi hiç hesaba katmayan bir kanunla bölgemizde 1,5 milyon insanın geçim kaynağı olan çayımızın ölüm fermanını imzalamıştır” dedi.

Teklif ile üreticinin ürününün sigortası olan ÇAYKUR’un tamamen tasfiye edileceğini ve çay tarımında sözleşmeli üretimin mecburi hale getirileceğini söyleyen Meriç, kanun teklifinde sözleşmeli tarımın nasıl yürütüleceği konusunda detaylar verilmediğine dikkat çekerek üreticinin kaderinin tamamen alıcı firmaların inisiyatifine bırakıldığını ifade etti.

“GELECEĞİMİZİ ŞİRKETLERE TESLİM ETMEYECEĞİZ”

Çay üreticileri adına AKP bölge milletvekillerine seslenen Meriç, teklifin üreticiyi ve çay üretimi sayesinde geçinen bölge halkını açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmeye yönelik olduğunu vurgulayarak “Biz çay üreticileri olarak bu yasanın çıkmaması için gerekli mücadeleyi vereceğiz. Bu kölelik yasası asla meclisten geçmeyecek. Geleceğimizi şirketlere teslim etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

KANUN TEKLİFİ NE GETİRECEK?

Söz konusu kanun teklifi yasalaştığı takdirde çay tarımı arazileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilip bu alanlar dışında çay tarımı yapılamayacak, yaş çay alım fiyatı her yıl hasat başlamadan önce Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek, yaş çay alımını sadece A veya B lisansına sahip işletmeler yapabilecek ve A veya B lisansına sahip işletmeler ihtiyaç duydukları yaş çayı ruhsatlı alanda kanunda belirtilen şartlara uygun şekilde üretim yapan çay üreticilerinden veya bu üreticilerin üyesi olduğu üretici örgütlerinden temin edecek.

Teklife göre A veya B lisanslı işletmeler, ihtiyaç duydukları yaş çayı sözleşmeli üretim ile temin edecekler, her pazarlama yılı için sözleşmeli olarak temin edilmesi gereken asgari yaş çay miktarını ise bakanlık belirleyecek.