Çay Üreticileri Meclisi'nden açıklama

Çay Üreticileri Meclisi'nden açıklama

Çay Üreticileri Meclisi, Trabzon'da basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Taleplerini dile getirmek üzere Rize'de yürüyüş yapma kararı alan ancak Valilik kararıyla eylemleri yasaklanan çay üreticileri Trabzon'da bir araya geldi. Yasak kararına tepki gösterilirken, "Çay üreticisi hakkını arıyor, çay üreticisi adalet istiyor, çay üreticisi örgütleniyor" ifadeleriyle talepler dile getirildi.

Karadeniz'de çay üreticilerinin yaş çay fiyat politikasına ilişkin taleplerinin karşılanması amacıyla mücadeleleri sürerken, Rize'de yürüyüş yapılacağının ve taleplere ilişkin imzaların ÇAYKUR'a iletileceğinin açıklanmasının ardından Valilik kararıyla eylem ve etkinlikler 5 gün süre ile yasaklanmıştı. Bugün yapılması planlanan yürüyüşün yasaklanmasının ardından çay üreticileri, Trabzon'da Of Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

'RİZE VALİLİĞİ, ÇAY ÜRETİCİLERİNİN ÇOK İYİ ANLADIĞI BİR KARARLA YASAK KARARI ALDI'

Çay üreticisi Habip Meriç tarafından okunan açıklamada, "Biz Çay Üreticileri Meclisleri olarak bu açıklamayı Rize’de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde yapacaktık. Sizlerden topladığımız imzaları ve taleplerimizi  içeren dosyayı ÇAYKUR aracılığı ile Tarım Bakanlığına ulaştırmayı düşünüyorduk ama olmadı. Rize Valiliği, kimsenin anlam veremediği ama biz çay üreticilerinin çok iyi anladığı bir kararla bugünden geçerli olmak üzere 5 gün boyunca toplantı ve yürüyüş yasağı kararı aldı" denildi. 

'VALİLİĞİN TUTUMUNU ŞİDDETLE KINIYORUZ'

"Bu karar, geleceklerini çayın üzerine kurgulamış, geçimini çaydan sağlayan veya yaşamını sürdürmek için gelirinin önemli bir bölümü çay olan üreticilerin, hak arama mücadelelerinin önüne koyulmuş hukuki olmayan keyfi bir karardır" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Üreticilerin kendi kurumları olan ÇAKUY önünde, basın açıklaması ile taleplerini kamuoyu ile paylaşması yasaklanmıştır. Bundan dolayı Valiliğin bu tutumunu çay üreticileri olarak şiddetle kınıyoruz" sözleriyle karara tepki gösterildi.

'HASAT BAŞLAMADAN GÜBRE ALIMI İÇİN BORÇLANDIK'

Sevgili üreticiler; çay üreticisi hakkını arıyor, çay üreticisi adalet istiyor, çay üreticisi örgütleniyor, çay üreticisi talep ediyor" sözleriyle devam eden açıklamada, alım gücünün düştüğünü belirtilerek, "Çiftçi arkadaş. Ülkemiz derin bir ekonomik kriz içinde her gün, başta temel gıda maddeleri olmak üzere tüm tüketim malzemelerine zam geliyor. Geçen yılla kıyasladığımızda gelirlerimiz eridi, alım gücümüz 4'te bir oranında düştü. Temel gelir kaynağımız olan yaş çay hasadı için tarlalara gireceğiz. Ancak hasat başlamadan, daha gübreleme döneminde gübre alımı için borçlandık. Hasat dönemi maliyetler yüzünden daha da borçlanacağız" ifadeleri kullanıldı.

'İMZALARI ÇAYKUR'A MUTLAKA ULAŞTIRACAĞIZ'

Toplanan imzaların ÇAYKUR'a ulaştırılması konusundaki kararlılığın da dile getirildiği açıklamada, "Üretici arkadaş, çaresiz değiliz. 
Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız. Bu anlayışla bölgede çay üreticileri olarak taleplerimizi içeren imza metni hazırladık. Topladığımız imzaları ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'ne mutlaka ulaştıracağız" denildi.

TALEPLER

Çay Üreticileri Meclisi, basın açıklamasında taleplerini de maddeler halinde dile getirerek şunları kaydetti:

1-) Yaş çayda taban fiyat uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9.00 TL olmalıdır. Organik yaş çay fiyatı konvansiyonel çayın iki katı olmalıdır.

2-) Çay, gübre vb girdi fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.

3-) Çay üreticisi, özel sektör karşısında korunarak, taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.

4-) Halktan gizli hazırlanan özel sektörü koruyan 'Yaş Çay Yasa Tasarısı' geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.

5-) Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.

6-) Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.

7-) Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.

ÇAY ÜRETİCİLERİ UZUN SÜREDİR TEPKİLİ

Çay üreticilerinin gübre fiyatlarına ilişkin şikayetleri uzun süredir dile getirilirken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de üreticilerin tepkisi daha önce de gündeme gelmişti.