Çavuşoğlu'ndan NATO'ya: 'Bakın Biz Çok Önemliyiz'

Çavuşoğlu'ndan NATO'ya: 'Bakın Biz Çok Önemliyiz'

Çavuşoğlu, ABD'nin stratejik bir ortak olduğunu vurgulayarak, “Herkesin iyiliği için aramızdaki anlaşmazlıkları diplomasiyle ele almalıyız” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin USA Today gazetesine yazdığı yazıda, Trump ve NATO'ya seslendi.

AKP'den son dönemde yükselen 'ABD karşıtı' söylemlerin aksine, ABD'nin "Türkiye'yle hayati derecede ulusal çıkarlar paylaşan" bir müttefik olduğunu üstüne basa basa söyleyen Çavuşoğlu, Trump'ın vergileri yükseltmek yerine diplomasi denemesi gerektiğini söyledi.

Trump’ın NATO ülkelerinin savunma bütçelerini artırmasını istemekte haklı olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Fakat Türkiye’yi hedef alan yaptırımlar ve daha fazla yaptırım uygulayacağı yönündeki tehditler, halihazırda diğer birçok NATO müttefikinin önünde olan bir ülkeyi yabancılaştırıyor.” sözlerini kaydetti.

'NATO'NUN MUHAFIZIYIZ'

Türkiye’nin müttefik olmaya devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, yazısında şu sözlere yer verdi:

“2006 yılında NATO, üye ülkelerin gayrisafi milli hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamalarını resmi olarak hedefledi. Bu hedefe yönelik adımları ne yazık ki sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ülke attı. Türkiye ise, bu hedef 2024 yılında ulaşmayı hedefledi ve bizim askeri harcamalarımız halihazırda NATO ilkeleri olan yüzde 2’nin üzerinde. Biz aynı zamanda en eski ve coğrafi olarak en stratejik konumdaki NATO müttefikiyiz ve en güçlü ikinci orduyla güney kanadının muhafızlığı yapıyoruz.”

'ABD STRATEJİK MÜTTEFİKİMİZ'

Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye’nin birçok önemli konuda farklı düşündüğünü, fakat aynı zamanda çok sayıda stratejik konuda da müttefik olduğuna dikkat çekerek, “Herkesin iyiliği için aramızdaki anlaşmazlıkları diplomasiyle ele almalıyız” değerlendirmesini yaptı.