Çavuşoğlu: Irak’ın 'yabancı asker bulundurmama' kararı bağlayıcı değil

Çavuşoğlu: Irak’ın 'yabancı asker bulundurmama' kararı bağlayıcı değil

Gazetecilerle bir araya gelen Çavuşoğlu, 2019 yılının yanında bölgedeki son gelişmeleri de değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Süleymani'nin öldürülmesi bölgemizin barışı için ciddi bir risk olmuştur” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Meclisi'nin ABD ve yabancı askerlerin gitmesi kararına ilişkin “bağlayıcı değil” yorumunda bulundu. Çavuşoğlu, İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürülmesi olayıyla ilgi de  “Süleymani'nin öldürülmesi bölgemizin barışı için ciddi bir risk olmuştur” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2019’a ilişkin dış politika değerlendirme toplantısı düzenledi. Küresel açıdan kapsamlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir yılın geride kaldığını öne süren Çavuşoğlu, 2019'un jeopolitik rekabetin en üst noktaya çıktığı ve özellikle büyük güçler arasında güç mücadelesinin had safhaya ulaştığı bir yıl olduğunu söyledi.

İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından Irak’ta düzenlenen hava saldırısında öldürülmesi olayıyla ilgili “Süleymani'nin öldürülmesi bölgemizin barışı için ciddi bir risk olmuştur” diyen Çavuşoğlu,  ABD ile İran arasındaki olaylara ilişkin, “Gerginliğin azaltılması için diğer ülkelerle çaba sarf etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Dışişleri Bakanı, Irak parlamentosundaki karara ilişkin ise “Irak Meclisi'nin ABD ve yabancı askerlerin gitmesi kararı bağlayıcı değil” ifadelerini kullandı.

İlgili tüm taraflarla yakın temas içinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefonda görüştüğünü, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi diğer liderlerle de gelecek günlerde görüşeceğini bildirdi.

Çavuşoğlu, kendisinin de İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmeleri yaptığını aktardı.

LİBYA GÜNDEMİ

Çavuşoğlu, asker gönderilmesine karar verilen Libya'da sahada durumun askeri bakımdan nasıl göründüğüne yönelik bir soru üzerine, hava gücü açısından general Halife Hafter kuvvetlerinin lehine bir durum olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Dün akşamki görüşmemizde BM Genel Sekreteri ile de mutabık kaldık. Herkes şunu anlamalı. Bu savaşın kazananı olmaz. Eğer durdurmazsak uzun süre devam eder. Hele Trablus içine girerse uzun süre devam eder, çok insan ölür" ifadesini kullandı.

AB İLE VİZE SERBESTİSİ

“Mülteci konusunda biz dünyanın en zengin değil ama en cömert ülkesiyiz. 8.6 milyar dolar insani yardım yaptık” diyen Çavuşoğlu Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini de masaya yatırdı.

Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte AB ile vize serbestisi ve gümrük birliğinin gerçekleşmesi konusu tabii ki önemli, AB’nin kendi içindeki tartışmalarını izliyoruz” şeklinde konuştu.