Çavuşoğlu: Hollanda’nın ‘soykırım’ kararı doğal

Çavuşoğlu: Hollanda’nın ‘soykırım’ kararı doğal

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda’da ‘Ermeni Soykırımı Tasarısı’nın kabul edilmesine şu tepkiyi verdi: “Karar doğal ama…”

Hollanda’nın 1915 Ermeni katliamı ile ilgili Meclis'e gelen ‘Ermeni Soykırımı Tasarısı’nı kabul etmesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavşoğlu, kararı ‘doğal’ bulduğunu söyledi. “Ama yanlış” diye ekleyen Çavuşoğlu, "Hollanda zaten aşırı akımların merkezi olmuştur” dedi.

“Irkçı partilerinin de desteği her zaman artar. Karar doğaldır ama yanlıştır” diyen Çavuşoğlu, Türkiye'de AİHM kararları uygulanmazken, Hollanda'ya bu kararları 'hatırlattı'.

Çavuşoğlu'nun sözleri şöyle: "Dışişleri Bakan Yardımcısı hükümetin bu kararı onaylamayacaklarını söylemiştir. Bizim savunduğumuz tezleri söylemiştir. 1915 olayları ile ilgili verilen kararlar var. Ama herkesi bağlayan AİHM kararları da vardır.”

‘HOLLANDA BİZİ KAZANMAK İSTİYORSA…’

“1 yıldır Hollanda ile ilişkilerimiz, referandum öncesi onların insanlığa ve hukuka sığmayan uygulamalarından sonra bir gerginlik oldu. Dışişleri Bakanı görevinden ayrıldı, ayrılmadan önce bazı girişimleri oldu. Biz de ilişkilerin düzelmesi için şartlarımızı sunduk. Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, böyle şeylerle uğraşmak yerine Türkiye'yi kazanmak için ne yapması gerektiğine kafa yormalı. Kararın hiçbir bağlayıcılığı yok. Kendi kendilerini tatmin etmişlerdir.”

‘BİZ MUHALEFETİN GARANTÖRÜYÜZ’

Suriye'deki gelişmelere ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, “Biz muhalefetin garantörüyüz” ifadesini kullandı.

“Rusya ve İran rejimin garantörüdür. Biz muhalefetin” diyen Çavuşoğlu, Rusya ve İran'dan Suriye yönetimini durdurmasını istedi.

RUSYA VE İRAN’A 'SURİYE YÖNETİMİNİ DURDURUN' ÇAĞRISI

Suriye ordusunun başarılı operasyonları ve birçok bölgeden zafer haberleri gelirken, Çavuşoğlu'ndan da böyle bir açıklama gelmesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanının o açıklamaları şöyle:

“Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor. İdlib'de terörist gruplar da var. Eli silahlı terör gruplarının başka yerlerden çıkmasına izin vermişlerdi. Şimdi onları gönderdikleri yerlere saldırıyorlar. Bu terör gruplarıyla mücadeleye birlikte devam edelim. Bugün BM'ye sunulan ateşkes tasarısı ve diğer önerilerin tamamı rejim ve muhalifler arasındaki ateşkestir. Her iki ülkenin de (Rusya-İran) daha fazla sorumluluk alması lazım."