Çavuşoğlu da Gezi'yi unutamayanlardan: Fransa sorusuna Gezi'yi örnek verdi

Çavuşoğlu da Gezi'yi unutamayanlardan: Fransa sorusuna Gezi'yi örnek verdi

Alman gazetesine konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'daki eylemlere polisin saldırısını değerlendirirken "Gezi zamanı Avrupa bize ders vermeye kalkıyordu" dedi. Çavuşoğlu ayrıca Kaşıkçı cinayeti, Kavala'nın tutukluluğu gibi konularda da sorulara yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatta Kaşıkçı cinayeti, Türkiye AB-Almanya ilişkileri ve mülteci konularında değerlendirmelerde bulundu.

Kaşıkçı cinayetinde bir çok kesimin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sorumlu tuttuğunu vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın konuya ilişkin yorumunun hatırlatılması üzerine, ''Trump'ın neden böyle dediğini bilemiyorum. Amerikalıların bizim bilmediğimiz başka delilleri olup olmadığını da bilmiyorum. Bir 'belki' bizim için yeterli değil, emin olmalıyız. Daha çok sorular mevcut. Yerelde kimler yardım etti, ceset nerede? Suudi yetkililer bizden bilgi istiyorlar ancak bize bilgi vermiyorlar. Yerel işbirlikçilerin robot resimlerini göndermek istediler. Neden robot resim? Suudiler isimleri biliyorlar zaten'' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN SUUDİ PRENSE 'BAKARIZ' DEMİŞ

Çavuşoğlu, Selman'ın Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebi olduğunu belirterek, ''Kendisi Erdoğan'a telefonda Buenos Aires'te görüşme imkanını sordu. Erdoğan'ın cevabı 'bakarız' oldu. Şu an için Veliaht Prens ile görüşmemek için bir neden yok'' değerlendirmesinde bulundu.

'SES KAYITLARINI DİNLEDİM, İĞRENÇ'

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme anında kaydedilen ses kayıtlarını dinlediğini dile getiren Çavuşoğlu, ''Gizli servisler kaynaklarını açıklamıyorlar. Ancak ben bunları dinledim. Kaşıkçı 7 dakika içinde öldürülüyor. Bu kasıtlı bir cinayettir. Geri dönmeye ikna edemedikleri için öldürme kararını vermediler. Adli tıp uzmanının nasıl talimat verdiği duyuluyor. Vücudu parçalarken müzik dinlemeliymiş. Bunu keyifle yaptığı anlaşılıyor. O insanları parçalamayı seviyor. Bu iğrenç'' dedi.

Kaşıkçı'nın neden Türkiye'de öldürüldüğüne ilişkin soruya, Çavuşoğlu, Kaşıkçı'nın ihtiyacı olan belgeyi almak için gittiği konsolosluğun Suudi toprakları sayılması nedeniyle kimsenin onlara bir şey yapamayacaklarının düşünüldüğünü kaydetti.

'GEZİ'DE BİZE DERS VERMEYE KALKIŞTILAR'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Ankara'yı ziyaret etmelerini, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde yeniden bir başlangıç olarak görülemeyeceğini ifade ederek, ''Ancak bunun, son dört veya beş yıl içinde AB temsilcileriyle en iyi ve en verimli üst düzey toplantı olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

Fransa'daki eylemlere değinen Çavuşoğlu, oradaki güvenlik güçlerinin saldırısına dair 'Fransa'ya bakın kendi protestocularına nasıl muamele ediyor. Bu AB için hiç bir bakımdan kabul edilemez ama hiç bir şey söylemiyorlar. Ancak geçmişte Gezi olaylarında Avrupalılar bize ders vermeye çalıştılar'' dedi.

'İDDİANAME HAZIR DEĞİL, BAKANLIĞIN REFORM PAKETİ VAR'

Ayrıca Türkiye'de tutuklu bulunan Osman Kavala'nın ve diğerlerinin barışçıl protesto yaptıkları iddiasını kabul etmeyen Çavuşoğlu, Kavala ve diğerlerinin şiddeti organize ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu Kavala hakkında iddianamenin hazır olmamasının hatırlatılması üzerine de ''Bırakın da yargı işini yapsın. Ama bir konuda size hak veriyorum; iddianame bir an önce ortaya konulmalı. Gözaltı süresi kısaltılmalı. Bunun için şu anda çalışıyoruz. Adalet Bakanlığı aralık ortasında bir reform paketini tanıtacak'' ifadelerini kullandı.

'AİHM KARARINI UYGULAMAYAN AVRUPA ÜLKELERİ DE VAR'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş ile ilgili aldığı kararın hatırlatılması üzerine ise "AİHM kararlarını uygulamayan AB ülkeleri var" dedi. AİHM'in kararının siyasi olduğunu öne süren Çavuşoğlu şunları kaydetti:

''Birincisi AİHM Demirtaş hakkında daha önce farklı karar almıştı ikincisi ise bana göre bu siyasi bir karar. Yargı böyle bir şey yapmamalı. AİHM'de Büyük Daire'ye (temyiz) gideceğiz. Üçüncüsü AİHM kararlarını uygulamayan bir çok AB ülkesi var. Yunanistan'daki Türk azınlığın AİHM kararına rağmen dernek isimlerinde Türk ismi kullanamaması örneğin. Atina bunu 10 yıldır uygulamıyor. Kimse Yunanistan'a baskı yapıyor mu?''.