CarrefourSA'da 'küçülme' bahanesiyle işten çıkarılan Gülbin Demirel direniyor: 'Cirolarına ciro kattılar'

CarrefourSA'da 'küçülme' bahanesiyle işten çıkarılan Gülbin Demirel direniyor: 'Cirolarına ciro kattılar'

Tepe Nautilus AVM önünde direnişe başlayan Demirel, pandemi döneminde işyerlerinin kapalı olduğunu ancak marketlerin açık olduğunu hatırlatarak, “Küçülme yok. Marketler cirolarına ciro kattı” şeklinde konuştu.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

CarrefourSA'da 6 buçuk yıldır çalışan kadın işçi Gülbin Demirel “küçülmeye gidiyoruz” bahanesiyle işten çıkarıldı. Salgın döneminde her yer kapalıyken marketlerin açık olduğunu hatırlatan Demirel, küçülmenin tam tersine CarrefourSa’nın ciro rekorları kırdığını söyledi. Direnişe başlayan Demirel, “Bugünkü direnişimiz sadece işe geri dönüş talebi değil; mobbinge, tacize, şiddete, sendikasızlaştırma, çalışma koşullarının ağırlaşmasına karşı da yapılan bir direniştir” dedi.

6 buçuk yıldır CarrefourSA bünyesinde çalışan ve son olarak yeni açılan İstanbul Kadıköy Şaşkınbakkal Şubesi’nde görevli market çalışanı Gülbin Demirel, 15 Eylül’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dayanak gösterilerek, “küçülme” bahanesiyle işten çıkarıldı.

Tepe Nautilus AVM önünde direnişe başlayan Demirel, pandemi döneminde işyerlerinin kapalı olduğunu ancak marketlerin açık olduğunu hatırlatarak, “Küçülme yok. Marketler cirolarına ciro kattı” dedi. İşten çıkarmaların gerçek sebebinin küçülme değil, koşulları daha da ağırlaştırarak sendikasız, güvencesiz bir çalışma şekli olduğunu belirten Demirel, “Biz işten çıkarıldıktan sonra dönemsel ve İŞKUR üzerinden eleman alındı. Küçülmeye giden bir yerin eleman almaması gerekir. Bu şekilde aldıkları elemanları istedikleri gibi işten çıkarabiliyorlar. Buradan işe alınan elemanlar sendikalı olamıyor. Biz sendikalıyız, tez Koop-İş üyesiyiz. Biz TİS sürecinde haklarımız için mücadele verdik. Bu sendikanın da patronun da işine gelmedi” dedi.

‘İLK ÖNCE YÜKÜ SIRTLAYANLAR MAĞDUR EDİLDİ’

Çok sayıda işçinin işten çıkarılacağını duyduklarını söyleyen Demirel, “Yapmak istedikleri şey; sendikasızlaştırmak, güvencesizleştirmek” ifadelerini kullanırken, pandemi döneminde en büyük yükün işçiler tarafından sırtlandığını ancak salgının ardından ilk olarak yükü sırtlayanların mağdur edildiğini vurguladı.

‘TALEBİMİZ, SADECE İŞE DÖNÜŞ DEĞİL’

“Bugünkü direnişimiz sadece işe geri dönüş talebi değil; mobbinge, tacize, şiddete, sendikasızlaştırma, çalışma koşullarının ağırlaşmasına karşı da yapılan bir direniştir” diyen Demirel, işçilere direniş çağrısı yaptı. Demirel, “Kurtuluşumuz birliğimizle olacak. Biz direneceğiz, ve bu direniş uzun soluklu olacak” ifadelerini kullandı.