Cargill işçileri işe iade davasını kazandı

Cargill işçileri işe iade davasını kazandı

Cargill fabrikasında Tekgıda-İş sendikasında örgütlendikleri için işlerine son verilen 14 işçinin açtığı işe iade davasını işçiler kazandı.

Volkan Karadede@VolkanKaradede

Bursa Orhangazi’de nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretimi yapan ABD’li gıda devi Cargill’den, Tekgıda-İş sendikasında örgütlendikleri için atılan 14 işçinin açtığı işe iade davası işçiler lehine sonuçlandı. Patronu kanunlara uymaya çağıran işçiler, işe iade edilmemeleri durumunda Cargill genel merkezi önünde direnişlerini sürdürecek.

Sendikalı olarak işe geri dönmek için 449 gündür direnişte olan Cargill işçilerinin açtığı işe iade ve sendikal tazminat davasının karar duruşması bugün Bursa Orhangazi Adliyesinde görüldü. Bilirkişi heyeti, işten çıkarmaların ekonomik daralma sebebiyle değil sendikal örgütlenme nedeniyle yaşandığını tespit etti.

Konuyla ilgili olarak Tek Gıda İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya İleri Haber'e değerlendirmede bulundu. Karlıkaya şu ifadeleri kullandı:

'AMACIMIZ O FABRİKADA İŞ BAŞI YAPMAK'

"Mücadeleye başladığımız 449 gündür aynı şeyi söylüyoruz, mahkeme kararıyla bu karar sadece resmileşmiş oldu. Sendikalı oldukları için işten çıkartıldıklarını, iş verenin işçilerin anayasal haklarını engellemek gibi bir girişimi olduğunu bir yılı geçkin bir süredir anlatmaya çalışıyorduk. Yargı yoluyla iş verenin kota sebebiyle işten çıkarttık tezi de çürümüş oldu. Amerikan merkezli Cargill şirketinin işçilerin anayasal haklarına engel olmak gibi bir çaba içerisinde olduğu ispatlanmış oldu.

Bundan sonraki aşamada Cargill yönetiminin 20 günlük bir süreci var, arkadaşlarımıza bir an önce iş başı yaptırmaları gerekiyor. Eğer, 'Biz iş başı yaptırmayı düşünmüyoruz' gibi bir kararları olursa mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğiz.Biz Cargill işçileri olarak amacımız mahkemeyi kazanmak ya da haklılığımızı ispat etmek değil, o fabrikada iş başı yapmaktı. Bundan kararımızda da en ufak bir değişiklik yok, mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğiz."