Canikli: Mattis ‘YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabiliriz’ dedi

Canikli: Mattis ‘YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabiliriz’ dedi

Canikli, Mattis'in, "YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabileceklerini" söylediğini açıkladı. 

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile ABD Savunma Bakanı James Mattis, dün NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında bir görüşme gerçekleştirmişti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli bugün yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in kendisine 'YPG'nin PKK'ya karşı savaştırılabileceği' teklifini sunduğunu belirtti.

Canikli, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Mattis bu örgütü PKK’dan ayırabilecekleri şeklinde, hatta PKK’ya karşı savaştırabilecekleri şeklinde, bunun için çaba sarf edecekleri şeklinde açıklamaları oldu. Biz de bunun mümkün olmadığını ve hiçbir zaman YPG ve PYD’nin PKK yapılanmasından ayrılmasının mümkün olmadığını, hele PKK’ya karşı savaştırılmalarının mümkün olmadığını söyledik. Çünkü bu örgüt, kendisi zaten aynı yerden yönetiliyor. Aynı amaç için terörist faaliyetlerine devam ediyorlar.

Fakat onlarda böyle bir kabul var. PYD ve YPG’yi PKK’dan ayırabilecekleri ve bizim açımızdan bu anlamda tehlike olmaktan uzaklaştırabilecekleri şeklinde kabulleri var.”

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından Pentagon’dan yapılan açıklamada ise; Mattis'in görüşme sırasında Türkiye'den IŞİD ile mücadeleye odaklanmasını istediği belirtildi.

Açıklamada, "(Mattis); IŞİD'i yenmek için yapılan mücadeleye ve bu terör örgütünün Suriye'nin yeniden yapılanması sürecinde hiçbir izin kalmamasına yeniden odaklanılması çağrısı yaptı" denildi.