Çanakkale Arıklı’daki tartışmalı maden sondajı Meclis gündeminde

Çanakkale Arıklı’daki tartışmalı maden sondajı Meclis gündeminde

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Arıklı’daki tartışmalı maden sondajı çalışmalarını üç bakana sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Arıklı Köyü’nde MTA tarafından yapılan ve bölge halkının karşı çıktığı toryum-uranyum madeni arama sondajlarını Meclis gündemine taşıdı. Atay, üç bakanın yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı soru önergeleri verdi.

Kazdağları ekosistemi içerisinde yer alan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Arıklı Köyü’nde, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) toryum-uranyum madeni arama sondajlarına ilişkin dördüncü sınıf madencilik ruhsatı verilmişti.

Nusratlı, Arıklı, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köylerine çok yakın bulunan ruhsat alanının, arkeolojik sit olan Gargaria Antik Kentini kapsadığı anlaşılmıştı.

Bölge halkının karşı çıktığı sondajları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, sondajlara ilişkin ECED duyuru sisteminde Çevri Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine dair herhangi bir bilgi bulunmadığını kaydetti.

‘BİLİMSEL RAPORLAR MEVCUT’

“Ayrıca; Arıklı’da 1970’li ve 1980’li yıllarda uranyum sondajları yapıldığı ve bu sondajların Arıklı ve civarına olumsuz etki yaptığı ve eski sondaj alanlarında hala yüksek radyasyon değerlerinin ölçüldüğü bilinmekte olup bu konuda bilimsel raporlar mevcuttur” ifadelerini kullanan TİP Genel Başkan Yardımcısı, bölgede radon gazı ölçümlerinin de yapıldığını, sondaj alanlarında radyoaktivite ölçümlerinin yüksek çıktığının haberlere yansıdığını ifade etti.

BAKAN KURUM’A 5 SORU

Barış Atay; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1- Çanakkale Ayvacık Arıklı Köyü’nde MTA tarafından yapılan uranyum arama sondajı için ÇED başvurusu yapılmış mıdır?

2- Verilmiş herhangi bir ÇED kararı var mıdır?

3- Faaliyetlere ilişkin Proje Tanıtım Dosyası var mıdır?

4- Kazdağları ve yöresi ekosisteminin önemli bir parçası olan bölgenin flora faunasının korunmasına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?

5- Halk sağlığı bağlamındaki olası etkilere karşı ilgili diğer bakanlıklarla ortak faaliyet yürütülmekte midir?

BAKAN DÖNMEZ’E SORULAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle de bir soru önergesi veren Barış Atay, Bakan’a şu soruları sordu:

1- Eski yıllara ait sondaj alanlarında radyasyon ve ağır metal ölçümleri ve bunu takiben ilgili alanlarda rehabilitasyon çalışmaları yapılması planlanmakta mıdır?

2- Arama ruhsatı kapsamında kaç tane sondaj yapılacaktır, sondaj noktalarının koordinatları nerelerde yer almaktadır.

3- Daha önce Arıklı ve civarında hangi yıllarda uranyum-toryum aranmıştır? Söz konusu aramalarda rezerv saptanmış mıdır?

4-  Bazı kişi ve kurumlarca Eski sondaj alanlarında radyoaktivite ölçümü yapıldığı ve yüksek değerlerin ölçüldüğüne ilişkin duyumlar vardır. Kurumunuzda bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır? Varsa sonuçları kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?

5- Arıklı ve civar köylerde evlerde ve köy içlerinde radon gazı ölçümleri yapıldığına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Kurumunuzca bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır? Varsa sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

FAHRETTİN KOCA’YA DA SORULDU

Barış Atay’ın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise şu sorular yer aldı:

1- Bazı kişi ve kurumlarca Eski sondaj alanlarında radyoaktivite ölçümü yapıldığı ve yüksek değerlerin ölçüldüğüne ilişkin duyumlar vardır. Kurumunuzda bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır? Varsa sonuçları kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?

2- Arıklı ve civar köylerde evlerde ve köy içlerinde radon gazı ölçümleri yapıldığına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Kurumunuzca bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır? Varsa sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

3- Daha önceki yıllarda uranyum arama sondajı yapılmış olan Arıklı Köyü ve civar köylerde sağlık taraması yapılmış mıdır? Ölüm nedenleri araştırılmış mıdır?