Can Atalay’dan mesaj: ‘Memlekete sahip çıkmak zorundayız’
İstanbul Adliyesi’nde eylem düzenleyen avukatlar, Can Atalay’ın mesajını okudu.
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bugün bir araya gelen çok sayıda avukat, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için “Adalet Nöbeti” tuttu. Atalay, Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mesajda “Bildiğimiz anlamda avukatlık yapmaya devam edebilmek için dahi Anayasanın askıya alınmasına itiraz etmek, memlekete sahip çıkmak zorundayız” ifadeleri yer aldı.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iki kez verdiği “hak ihlali” kararına rağmen Silivri Cezaevi’nde tutulan Can Atalay’ın arkadaşları ve meslektaşları, bugün Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelerek Atalay için “Adalet Nöbeti” tuttu.
‘MEMLEKETE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ’
Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilmesi gerektiği vurgulanan eylemde, Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mektup da okundu. Avukat Sibel Aydın’ın okuduğu mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Olağanüstü, olağanlaştırılmaya, tümü ile keyfi kuralların belirsizleştiği bir rejimi yerleştirmeye çalışıyorlar. Bu kuralsızlık, hukuksuzluk hali memlekete zarar veriyor. Anayasanın açık hükmüne rağmen yapılanlar, söylenenler karşısında durmak, memlekete sahip çıkmaktır. Bu Anayasayı askıya alma haline TBMM'yi ortak etmeyeceklerini ummak istiyorum. Bildiğimiz anlamda avukatlık yapmaya devam edebilmek için dahi Anayasanın askıya alınmasına itiraz etmek, memlekete sahip çıkmak zorundayız. Memleketi, Anayasaya, hukuki ve mesleğe sahip çıkan her birinize teşekkür ediyorum. Silivri'den selamlar.”
‘HAK, HUKUK, ADALET İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’
Cumhuriyet’ten Fahrettin Öztürk’ün haberine göre, basın açıklamasında konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, hukuksuzlukta gelinen noktadan utanç duyduklarını belirterek, “Bu gri tabloda yol alamadığımızın, hukukun olmadığı iklimlerde aydınlığa çıkılamayacağının farkındayız. Demokrasi için tüm varlığımızı adadığımız bu vatanda; hak, hukuk, adalet içinde yaşamak istiyoruz. Anayasa, yaşamsal direğimizdir. 'Benim hukukum, senin Anayasan, benim mahkemem' olamaz” dedi.
Türenç, basın ve ifade özgürlüğünün yaşatıldığı ülkede var olma hedeflerinin olduğunu belirterek, eşitlik ve Cumhuriyetin değerini yitirmeden var olmak istediklerini ve Can Atalay'ın bu değerler ışığında özgürlüğüne kavuşması ve milletin vekili olarak meclisteki yerini almasının bir hak olduğunu kaydetti.
Gazetecilerin yıllardır tehditlerle, haksız gözaltılarla, ağır sansürlerle ve tutuklamalarla görev yaptıklarını söyleyen Türenç, bu koşullarda gazetecilik yapmanın ağır bedelleri olduğunu ifade ederek, “Hak, hukuk ve adalet yolunda özgür irade ve demokrasi için hep beraber direneceğiz” diye konuştu.
‘YARGITAY, HUKUK YOLUYLA ANAYASA’YA DARBE TEŞEBBÜSÜNDE BULUNDU’
Basın açıklamasında konuşan eski İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi ve hukukçu Prof. Dr. Bahadır Erdem, bir kişinin hakkının ihlal edilmesinin, bütün bir milletin hakkının ihlal edilmesi anlamına geldiğini belirterek, Can Atalay'ın Anayasaya aykırı olarak hapiste tutulduğunu ve bu hukuksuzluğa karşı çıkmak için bir araya geldiklerini söyledi.
Yargıtay'ın hukuk yoluyla Anayasaya darbe teşebbüsünde bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Bahadır Erdem, "Sizlere ben Anayasanın maddelerini burada anlatmayacağım. Çünkü artık sokaktaki çocuk bile Anayasayı biliyor" dedi.
Türkiye'deki bütün kurumların Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyulması gerektiğini bildiğini kaydeden Erdem, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin sayın üyeleri bunu bilmiyor mu? Sayın Cumhurbaşkanı bilmiyor mu? Ortağı Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Sayın Devlet Bahçeli bunları bilmiyor mu?" diyerek, Anayasanın ihlal edilmesi halinde ülkenin batacağını söyledi.
Bir hukukçu olarak siyasetçileri ve Yargıtay üyelerini uyardığını söyleyen Erdem, hukukun herkese lazım olacağını hatırlatarak, "Hukuk sizin elinizde oyuncak değildir, oyuncak ettirmeyiz. Anayasa ve hukuk, iktidarın ve ortağının birbirlerine karşı siyasi güç gösterilerinde bir vasıta, bir malzeme değildir. Buradan uyarıyorum, Anayasayı ihlal ettiğiniz gün ülke biter. Bugün içinde bulunduğumuz gibi ekonomi biter. Bugün anayasayı ihlal ettiğiniz için bu ülkenin bütün gençleri ülkeden kaçıyor" diye konuştu.
‘85 MİLYONA SESLENİYORUZ: BİRLİKTE HAREKET ETMEK, BİRLEŞMEK ZORUNDAYIZ’
Prof. Dr. Bahadır Erdem, hukukun, siyasetin ve iktidarın emrine verildiği için Can Atalay'ın hapiste olduğunu kaydetti.
Asıl beka probleminin hukuku ihlal etmek olduğunu vurgulayan Erdem, "Bugün Can Atalay bizim hakkımızı, hukukumuzu millet meclisinde savunacakken bizler hukukçular olarak onun hakkını, hukukunu burada savunmak durumunda kalıyoruz. 85 milyona sesleniyoruz; birlikte hareket etmek, birleşmek zorundayız. Bu ülkede hukukun üstün olmasını isteyen, adaleti ve eşitliği isteyen, demokrasiyi isteyen bütün vatandaşların bir arada siyaset üstü düşünmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
ŞÜKRAN ATALAY: OĞLUMUN BÜTÜN SUÇU MEMLEKETİNİ SEVMEK
Can Atalay'ın annesi Şükran Atalay ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Canım oğlum ve arkadaşlarının hiçbir suçu olmadığını biliyorum. İki kere 'hak ihlali' durumunda bile birileri dedi ki, 'Bunları mahkum edin.' Bu mahkumiyet devam ediyor. Benim oğluma 'terörist' dediler. Hepsini reddediyorum. Biz her türlü şiddete karşıyız bunu hepsi çok iyi biliyor. Benim oğlum bir çakı bıçağı bile taşımadı. Hatay halkı onu tanımadan oy verdi. Bütün toplumsal olaylarda hiçbir menfaat gözetmeden, beş kuruş para almadan vatanı için çalıştı. Memleketini sevdi. Bütün suçu memleketini sevmekti. Sizlere de onu sevdiğiniz için ve dayanışma gösterdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah güçlünün adaleti değil, adaletin gücü galip gelecek.”