Cambridge Analytica skandalı: Milyonlarca kişinin bilgileri kirli işler için kullanıldı

Cambridge Analytica skandalı: Milyonlarca kişinin bilgileri kirli işler için kullanıldı

Trump’a seçim kazandırmakla övünen Cambridge Analytica’nın 50 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerini kullanarak seçim yarışlarını etkilediği ortaya çıktı.

Financial Times'da Pazartesi günü yer alan habere göre, Trump'ın seçim kampanyasını yürütmüş olan "Cambridge Analytica" adlı siyasi araştırma şirketi, milyonlarca Facebook profilinden izinsiz bir şekilde veri toplayarak bu verileri kararsız seçmenlerin davranışlarını değiştirmek amacıyla kötüye kullanmakla suçlanıyor.

ABD’de Donald Trump’a seçim kazandırmakla övünen İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica’nın yöneticilerinden Mark Turnbull, Channel 4 televizyonunun gizli kamerasına yansıyan görüntülerde potansiyel müşteri sandığı muhabire, seçimi nasıl kazandıracaklarını anlattı.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İLE ŞANTAJ

Görüntüler, Cambridge Analytica’nın seçim kazandıran yasa ve etik dışı yöntemlerini gözler önüne seriyor. Şirketin yöntemlerinin arasında, rakipleri elemek için seks işçileri kullanıp kamera görüntüleri ile şantaj yapmaktan, eski İngiliz ve İsrailli istihbarat ajanlarını kullanarak kirli çamaşırları bulup çıkarmak ve taşeron şirketler aracılığıyla çalışıp karda yürürken iz bırakmamak gibi kirli yöntemler bulunuyor.

‘TURİST NUMARASI YAPIYORUZ’

Görüntüler, Cambridge Analytica’nın yöneticilerinden Alexander Nix, “Müşterilerimizin çoğu yabancı bir şirketle çalıştıkları bilinsin istemiyor (…) dolayısıyla biz de sıklıkla sahte kimlikler, sahte internet siteleri düzenliyoruz, ya da çalışmayı bir üniversitedeki araştırma projesiyle ilişkili gibi gösterebiliyoruz, turist numarası yapabiliyoruz, birçok seçenek mevcut (…) Karanlıkta, gölgelerin içinde saklanarak birçok farklı araçla çalışmaya alışığız.”

ZUCKERBERG SESSİZ

medyascope.tv'den Işin Elçin’in çevirdiği habere göre, şirket, 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini kullanarak, yazdıkları algoritmalar aracılığıyla bu kişilerin seçmen olarak tercihlerini etkilemekle suçlanıyor. Skandalın patlak vermesi üzerine Facebook hisseleri hızla değer kaybederken, Twitter’da da #DeleteFacebook, Facebook hesabını sil kampanyası başladı. Cambridge Analytica gibi Facebook için de soruşturma açılması çağrıları yapılırken, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg sessizliğini koruyor.

SORUŞTUMA AÇILDI

BBC Türkçe'nin aktardığına göre ise, İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanı Elizabeth Denham, kişisel veriler kullanılarak ABD başkanlık seçimlerinin manipüle edildiği iddiaları için Cambridge Analytica'nın soruşturulduğunu açıkladı.

Şirketin eski çalışanı Christopher Wylie, bir akademisyen tarafından tasarlanan ve Facebook'ta kişisel bilgilerin sorulduğu bir form aracılığıyla Cambridge Analytica'nın milyonlarca kişinin verilerini topladığını söyledi.

FACEBOOK BİLİŞİM UZMANLARINI GÖREVLENDİRDİ

Teknoloji haberleri internet sitesi The Verge, Facebook'un ayrıca çalışanlarıyla bir araya gelip olayın nasıl yaşandığıyla ilgili açık bir toplantı yapılacağını duyurdu.

Facebook, Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirdiğini açıkladı.