Çalışma koşulları ve sendikasızlaştırmaya karşı direnişin sürdüğü Adkotürk'te iş cinayeti!

Çalışma koşulları ve sendikasızlaştırmaya karşı direnişin sürdüğü Adkotürk'te iş cinayeti!

Kuralsızlıkları ve güvencesizlikleri ile gündemden düşmeyen Adkotürk Makarna Fabrikası patronlarının almadığı önlemler nedeniyle Hayri Burak Gül, fabrikada mesai başında yaşamını yitirdi.

Ayşenur Önal

Kötü çalışma koşulları, mobbing, taciz ve sendika düşmanlığıyla gündeme gelen Indomie Adkoturk fabrikasında şimdi de iş cinayetinde Hayri Burak Gül isimli işçi yaşamını yitirdi. Gül'ün kalp krizi geçirdiği ve iş yerinde gerekli sağlık önlemleri alınmadığı için ilk müdahalenin yapılamadığı öğrenildi.

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Adkotürk Makarna Fabrikası’nda, Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası’na (Tekgıda-İş) üye olan işçiler tehdit ve baskıyla sendikadan istifaya zorlanmıştı. İstifayı kabul etmeyen işçiler Kod29 ile işten çıkarılmıştı.

129 günlük direnişin ardından greve çıkan işçiler, grevi kırmak için uğraşan patronlara rağmen yaklaşık 73 gündür fabrikanın önünde mücadeleyi sürdürüyor. İşçiler mücadelede ısrar ederken patronlar da kuralsızlıkta ısrarcı. Fabrika içinde iş yeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı olmaması 31 yaşındaki Hayri Burak Gül’ün yaşamını yitirmesine neden oldu.

Çalıştığı sırada kalp krizi geçiren ve sağlık çalışanı olmadığı için kendi imkanlarıyla güvenlik işçilerinin yanına giden Gül, müdahalelere rağmen fabrikada yaşamını yitirdi. Patronlar olayı 1 saat sonra duyarak fabrikaya ambulans çağırdı. Ambulansla hastaneye giden Gül, sağlık emekçilerinin tüm müdahalelerine rağmen yaşayamadı.

Yaşanılan süreci anlatan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “Patronun hukuk tanımaz tavrına karşı zor da olsa 100’e yakın arkadaşımız greve çıktı, yaklaşık 73 gündür burada kapının önünde hem mücadelelerini veriyorlar hem de kuralsız ve güvencesiz çalışmaya karşı kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyorlar” dedi.

FABRİKADA HİÇBİR ÖNLEM YOK!

Gül’ün yaşadıklarını anlatan Durdu, “İçerde makine başında çalışan torna bakım ustası olarak çalışan kardeşimiz Hayri Burak Gül isimli 31 yaşında bekar kardeşimiz makine başında kalp krizi geçirdi.

Fabrikada çok fazla kuralsızlık var. İş güvenliği uzmanı yok, iş yeri hekimi yok, reviri, sağlık odası yok. Hiçbir güvenlik olmadığı için arkadaşımız kapıya kadar kendi imkânlarıyla sürünerek gelmiş. Daha sonra kapıdaki güvenlikçilerin iş güvenliği eğitimi aldığını düşünerek yardım talep etmiş. Güvenlikçi arkadaşlar masaj yapıyor ama maalesef arkadaşımız fabrikada yaşamını yitirdi.

Bunu öğrenen işverenler ambulans çağırıyor, 1 saat sonra hastaneye götürülüyor. Hastanede arkadaşımızın kalbi tekrar çalıştırılıyor ve 20 dakika yoğun bakımda çalışıyor. Daha sonra arkadaşımız maalesef yaşamını yitirdi” diye konuştu.

‘YILLARDIR SÜREN KURALSIZLIKLARA KARŞI SÜREÇ BAŞLATILMALI’

İşçilerin daha sağlıklı ve haklarını alabildikleri bir iş yerinde çalışmak için greve gittiklerine dikkat çeken Durdu, “Kuralsız ve güvencesiz koşullarda çalışan işçiler derdini anlatmaya Tekirdağ Valisinin kapısına gittiğinde işçi arkadaşlarımızı kapının önünden süpürüldü.

31 yaşında ölen arkadaşımızın vebali günahı; Yargıtay’ın kararını uygulamayan çalışma bakanlığının, işçisine bile sahip çıkmayan patronların ve bu olaya sessiz kalan devlet yöneticilerinin sırtındadır.

Bir an önce bu fabrikada aylardır, yıllardır süren kuralsızlıklara karşı devletin, çalışma bakanının bir süreç başlatması ve bu arkadaşlarımızın iş başı yaptırılmasını bekliyoruz. Bu dünyada olmasa da öbür dünyada işçiler sessiz kalan devleti yönetenlerin mutlaka yakasına yapışacaktır” sözlerine yer verdi.

İndomie Adkotürk fabrikasında 6 aya yakın süredir çalışan 30 yaşındaki Hayri Burak Gül isimli işçi kardeşimiz işyerinde fenalaştı ve ambulans gelene kadar öldü. Bu bir iş cinayetidir. Kapısının önünde grevi kırmak için elinden geleni ardına koymayan İndomie patronunun sicili kirli. Daha önce gece isyerinde yangın çıktığında hiçbir önlem olmadığı için büyük bir felaketten dönüldü. Kadın işçiler pandemi döneminde ölümüne çalıştırıldı. Baygınlık geçiren işçi 5 dk dinlendirilip çalışmaya zorlandı. İşyerinde tam zamanlı çalışan doktor yok. Daha fazla kar uğruna işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçbiri uygulanmıyor.