Çalışma Bakanlığı bünyesinde kaç kişinin çalıştığını bilmiyormuş!

Çalışma Bakanlığı bünyesinde kaç kişinin çalıştığını bilmiyormuş!

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer Bilgi Edinme Başvurusu yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na "Bakanlığınıza ya da bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda toplam çalışan sayısı kaçtır?" şeklinde sordu.

İleri Haber

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Bilgi Edinme Başvurusu yoluyla sorduğu soruya, “ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme” gerektirdiği gerekçesiyle cevaplanamayacağı yönünde yanıt verilmesini eleştirdi.

“Adı Çalışma Bakanlığı olan bir kurum, nasıl olur da Bakanlığında kaç kişinin çalıştığını bilmez?” diyen Taşcıer, “Gelen cevabı görünce inanamadım. Türkiye’de milyonlarca çalışanın kaydını tutan, Sosyal Güvenlik Kurumu kendisine bağlı olan Bakanlığın, kendi çalışan sayısını bilmemesi akıl alır gibi değil” dedi.

İSTİHDAMDA ERKEK ORANI YÜZDE 62, KADIN ORANI YÜZDE 28

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermiş, ardından da Bilgi Edinme Başvurusu yoluyla da aynı soruları Bakanlığa iletmişti. Önergesinde veriler paylaşan Taşcıer, TÜİK İşgücü İstatistiklerine göre 15 yaş ve üzeri toplam nüfusun 60 milyon 948 bin olduğunu, bu sayı içerisinde 30 milyon 121 bin erkek, 30 milyon 827 bin kadın bulunduğunu, ancak buna rağmen istihdam oranının erkeklerde %62,7 iken, kadınlarda %28,5’te kaldığına dikkat çekti. Çalışma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın birleştirildiğini de hatırlatan Taşcıer, “Bakanlığınıza ya da bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda toplam çalışan sayısı kaçtır? Bu çalışanların statüleri nelerdir? Bakanlığınızın bünyesindeki birimlerde çalışanların kaçı kadın, kaçı erkektir? Kadınların ve erkeklerin çalıştıkları birimler nelerdir?” sorularını yöneltti.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI KENDİ BAKANLIĞINDA KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR BİLMİYORMUŞ

Aile Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’nın birleştirilmesi sonrası, Bakanlıkta kadın-erkek çalışan sayısını ve pozisyonlarını öğrenmek isteyen Taşcıer’e, CİMER üzerinden gelen cevap ise şaşkınlık yarattı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı ve bakanlığın Personel Daire Başkanlığı’ndan ayrı ayrı gelen cevapların tümünde aynı ifade yer aldı.

Bilgi Edinme Kanunu’nun 7. maddesi hatırlatılan cevapta, “Maddenin birinci fıkrasında; ‘Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır.’ hükmü, ikinci fıkrasında ise ‘Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler.’ hükmü yer almaktadır.” denildi.

Gelen cevabı eleştiren Taşcıer, “Adı Çalışma Bakanlığı olan bir kurum, nasıl olur da Bakanlığında kaç kişinin çalıştığını bilmez? Gelen cevabı görünce inanamadım. Türkiye’de milyonlarca çalışanın kaydını tutan, Sosyal Güvenlik Kurumu kendisine bağlı olan Bakanlığın, kendi çalışan sayısını bilmemesi akıl alır gibi değil.” dedi.

'SGK DA VERİLERİ BÖYLE TUTUYORSA VAY HALİMİZE DEMEK LAZIM'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın birleştirilmesinin hatalı olduğunu ifade eden Taşcıer, “İktidar adında geçmesini istememiş ve adını Aile olarak koymuş olsa da kadınlarla ilgili bir bakanlık, Çalışma Bakanlığı ile birleştirildi. Ben de bu birleşme sonrası kadınlarla ilgili bir bakanlıkta kadın ile erkek çalışanların sayılarını öğrenmek istedim. Ama bana skandal niteliğinde bir cevap geldi. Çalışma ile ilgili bakanlık, kendi bakanlığında çalışan sayısını, kaç kadın, kaç erkek çalışan olduğunu bilmediğini, ellerinde böyle bir veri olmadığını, özel bir araştırma yapmak gerektiğini söylüyor. Eğer SGK da vatandaşlarla ilgili verileri böyle bir özenle tutuyorsa vay halimize demek lazım. Şu cevabı dünyada kime anlatsanız inanmaz. Aziz Nesin hikâyesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. İnşallah benim bu sorum Bakanlıkta da ‘kaç çalışanımız var acaba’ diye bir merak oluşturur” ifadelerini kullandı.