Çalı'da HES'e karşı mücadele devam ediyor: Paranın yenmeyeceğini artık anlayın!

Çalı'da HES'e karşı mücadele devam ediyor: Paranın yenmeyeceğini artık anlayın!

Çalı'da doğa talan edilerek HES yapılmasına karşı mücadele devam ediyor. Yurttaşlar, Dünya Çevre Günü'nde "Çalıda HES'e geçit yok" dedi.

İleri Haber

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Çalı Mahallesi'nde yapımı devam eden hidroelektrik santraline (HES) karşı tepkiler devam ediyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde HES'in yapılacağı bölgede bir araya gelen yurttaşlar, doğanın tahrip edilmesine karşı seslerini yükseltti. Yurttaşlar doğa kıyımına karşı "Çalıda HES'e geçit yok" dedi.

Basın açıklamasında konuşan Çalı Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Bora, "Dünya Çevre Günü'nü malesef neşe içerisinde kutlayamıyoruz. Çünkü bulunduğumuz toprakları savunmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

'PARANIN YENMEYECEĞİNİ ARTIK ANLAYIN'

Çalı Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Bora şunları kaydetti:

"Bu yeşilliğin bin bir tonunu yok etmemek için çalışıyoruz. Eğer biz bugün burada olmazsak HES'çi şirket 3 bin metrekarelik beton yığınını buraya yığacak. Bu ağaçların gölgesinde oturamayacağız. Bu kurbağaların sesini duyamayacağız. Tek duyduğumuz şey bu santralin çarkları olacak. Tek gördüğümüz şey bu santralin kocaman beton yığını olacak. 

Doğayı talan etmekten çekinmeyen şirketler bu süreçte hem işçilerin sağlığını hem buradaki insanların sağlığını tehlileye attı. Bu alanın 100 metre ilerisi 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Neden üniversiteliler burada geleceğe ışık tutacak araştırmalar yapmasın? Neden burayı talan ediyoruz? 

Yaşamın devamlılığını parayla görenlere sesleniyoruz; paranın yenmeyeceğini artık anlayın. Üretemezsek tükeniriz. Bizler bu topraklara baktığımızda cenneti görüyoruz. Ama onlar baktıklarında medeni görüyorlar, parayı görüyorlar."

'HUKUKSUZLUĞU YUTACAK DEĞİLİZ'

Basın açıklamasında konuşan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek ise HES yapımı çalışmalarının baştan beri hukuksuz olduğunu belirtti.

Eralp Atabek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Haftalardır HES'in yapılmaması için çalışmalar yapıyoruz. Bir takım sonuçlar elde ettik. Açılan ve açılacak olan davalar söz konusu. Ama her şeyden önce yoldan gelen boru hattı şu anda 46 numaralı parsele girmiş durumda. Şu anda kaçak çalışma yapmaktalar. İşin garibi kaçak çalışmayı da polis gözetimi altında yapmaktalar. Bu gözetim ve korumayla daha fütursuzca davrandıkları kesin. Buna rağmen Nilüfer Belediyesi Başkanlığı'na ulaştık ve şikayetimizi yaptık. Bu alanda çalışma yapılmasının yasa dışı olduğunu belirttik. Buradaki eylem yasa dışı yapının engellenmesi için yapılan bir eylemdir. Hukuksuzluğu yutacak değiliz."

'SALGINI FIRSAT BİLENLER ÇALIŞMALARINA BAŞLADI'

Eyleme katılan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da konuşmasında "İktidarı ve gücü elinde bulunduranlara karşı malesef çevre gününde çevre için yurdun dört bir yanında mücadele etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

CHP Milletvekili Kayışoğlu şunları söyledi:

"Kanunsuz hukuksuz bir şekilde çalışma yürütülüyor. Artık yurttaşlar sadece çevreyi korumak için değil, hukuku korumak için de iktidarı elinde bulunduranlara karşı malesef korona günlerinde toplanmak zorunda kalıyor. Pandemi başladığından beri özellikle bu salgını fırsata çeviren rantçılar heryerde ülkenin dör bir yanında; Salda'da, Kirazlıyayla'da, Çalı'da tam gaz çalışmalarına başladılar. İnanıyoruz ki adalet gecikebilir ama mutlaka tecelli edecek. Haklı olanlar kazanacak."

Eylemin ardından Bursa Barosu Çevre Komisyonu'nun Nilüfer Belediye'sine müraacatıyla 46 numaralı parselde kaçak olarak yapılan inşaat belediye ekiplerince mühürlendi. HES inşaatı şimdilik durduruldu ama gerekli izinler onaylanırsa, doğanın talan edilmesine devam edilecek.

 

DAHA FAZLA