
Çakırözer'den "şeker kuyruğu" uyarısı
CHP Milletvekili çiftçilerin sorunlarını dinledi, şeker kuyruğu uyarısında bulundu.
Eskişehir'de çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP'li Utku Çakırözer, "Böyle giderse mutfakta tüketecek şeker bulamayacağız. Yağ kuyruklarından sonra şeker kuyrukları başlayacak" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir'in Keskin Mahallesi'ndeki çiftçiler ile bir araya geldi ve sıkıntılarını dinledi. Çiftçiler, maliyet artışları nedeniyle zararına çalıştıklarını belirtirken, birçok çiftçi de toprağı terk edeceğini söyledi. Çakırözer ise "Böyle giderse mutfakta tüketecek şeker bulamayacağız. Yağ kuyruklarından sonra şeker kuyrukları başlayacak. En temel gıdamız ekmeğin fiyatı çok artacak" ifadelerini kullanarak devletin yardım etmesi gerektiğini vurguladı.
'ARTIK EKMEYECEĞİM'
Geçen yıl Türkiye’de etkili olan kuraklık nedeniyle üretim kotalarını dolduramayan pancar çiftçileri on binlerce liralık kota cezaları ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Keskinli pancar üreticisi Osman Yalçın, "Dedemden beri pancarcıyız. Ben çocukluğumdan bu yana 70 yıldır pancar ekerim. Ama artık ekmeyeceğim. 200 ton kotam var. Kuraklık nedeniyle barajda su bitti, yer altı suları bile bitti. Az sulayabildik. 150 ton ürün çıktı. Kotamı dolduramadım diye alacağımdan 7 bin 500 lira kestiler. "Kuraklık var, pancar verimi düştü" dedik, hiç kimse dikkate almadı" dedi.
'HEM ÜRETİP HEM DE CEZA YEMEKTEN BIKTIK'
Pancar üreticisi Ahmet Koç ve oğlu Murat Koç da kotalarını dolduramadıkları için 80 bin lira kota cezası ödemek zorunda kaldı. Ahmet Koç, "5 ayrı pancar sözleşmemizden toplam 80 bin lira kota cezası geldi. Bazılarında alacaklı değil borçlu bile çıktık. Aslında sözleşmelerde "Kuraklık mücbir sebeptir" yazar. Çok da kuraklık yaşandı. Ama cezalarımızı affetmediler. Biz de hem üretip hem de ceza yemekten bıktık. Bıçak kemiğe dayandı. Seneye pancar ekmiyoruz. Bu köyde pancar eken 12 kişiydi, şimdi 2 kişi kaldı. Çiftçi üretmesin diye ellerinden geleni yapıyorlar. Her şey ithal geliyor, şekeri de ithal getirirler artık" ifadelerini kullandı.
TMO'YA TEPKİ
Hububat üreticisi Ali İhsan Gürbüz de çiftçinin en büyük derdinin girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışlar olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Artık sayılı çiftçi kaldık. Üretecek adam yok. Ben şu anda kendimi enayi gibi hissediyorum. Neden? Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ithal arpa getiriyor 4 liradan. 2,5 liraya yemciye veriyorum diyor. Bizim ürünümüz para etmiyor. Bunu böyle yapacağına kendi çiftçin üretsin 2,5 liraya. Dışarıdan niye 4 liraya getirip, 2,5 liraya satıyorsun. Mazotu bize uygun versin, gübreyi ucuz versin başka bir şey istemiyoruz. Sözde mazotun yarısını vereceğiz dediler. Ben dönümüne 10 litre mazot yakıyorum. Bir litre parası bile gelmiyor elime."
'GÜBRE İLE MAZON YANSIMASI ÇİFTÇİYE AĞIR OLUYOR'
Keskinli başka bir çiftçi ise, "Gübre ile mazotun yansıması çiftçiye ağır oluyor. Herkes çiftçinin tepesinde gıdaklayıp duruyor. Biz üretimden kaçmıyoruz. Mazotta, gübrede destek verilsin. Pancar ekibi var, çapası, sökümü, traktörü var. Düzen var ama para kazanamadığımız için hepsini kızağa çektik" diye konuştu.
'BİN 500 LİRALIK HAYVANI YETİŞTİRMEK İÇİN BİN 700 LİRA HARCIYORUZ'
Keskinli besici İlkay Şen ise artan yem fiyatları ve yetersiz gelen desteklerden dert yandı. Şen, "Geçen yıl 65 liraya aldığımız yeme şimdi 240 liraya imza attım. Yem fiyatı 4’e katlandı, ama 3 yıldır ben kurbanlığımı aynı fiyata satıyorum. Bir kurbanlık normalde bin 500, bin 600 liraya satılıyor. bin 500 liralık hayvanı yetiştirmek için bin 700 lira para harcıyoruz. El elde, baş başta kalıyor" şeklinde konuştu
'YAĞ KUYRUKLARINDAN SONRA ŞEKER KUYRUKLARI BAŞLAYACAK'
Keskinli çiftçilerin sıkıntılarını dinleyen CHP'li Çakırözer, çiftçilerin kota cezalarının affedilmesi ve mazot-gübre desteğinin artırılması çağrısında bulundu.
Çakırözer şu açıklamayı yaptı:
"Kendi kendine yetebilen ülkemizin tarımda nasıl dışa bağımlı hale getirildiğini Ukrayna krizinde bir kez daha gördük. Şimdi sınırsız ve belgesiz ithal yetkisi verildi. Oysa Ukrayna’dan ithalatı kolaylaştırmak yerine kendi çiftçimizi desteklemeliyiz. Keskin’de gördüklerimiz kaygı verici. Eskişehir’de ve genelde Türkiye’de başta pancar üreticisi olmak üzere çiftçimiz artık üretmekten vazgeçme noktasına gelmiş. Keskin’de eskiden 20 pancar üretici varsa şimdi bir iki kişi ancak kalmış. Böyle giderse mutfakta tüketecek şeker bulamayacağız. Yağ kuyruklarından sonra şeker kuyrukları başlayacak. En temel gıdamız ekmeğin fiyatı çok artacak. Devlet olmak çiftçinin yanında olmaktır. Yapılması gerekenler belli. Çiftçimize gübre, mazot ve yemdeki astronomik fiyat artışlarını karşılayacak destekler verilmeli. Kuraklık nedeniyle üretimi azalan pancar üreticimizin kesilen kota cezaları affedilmeli."