Çağlayan Mahallesi Muhtar Adayı Sertaç Yıldırım: Toplumun çıkarları için çalışan bir muhtarlık anlayışına ihtiyaç var

Çağlayan Mahallesi Muhtar Adayı Sertaç Yıldırım: Toplumun çıkarları için çalışan bir muhtarlık anlayışına ihtiyaç var

İstanbul Kağıthane ilçesinin Çağlayan Mahallesi Muhtar Adayı Sertaç Yıldırım ile özlenen mahalle kültürünü, mahalleye yapacağı hizmetleri ve muhtarlık seçimleri üzerine konuştuk.

Röportaj: Süha Küçük

İstanbul Kağıthane ilçesi Çağlayan Mahallesi'nin ilerici Muhtar Adayı Sertaç Yıldırım ile özlenen mahalle kültürünü, mahalleye yapacağı hizmetleri ve muhtarlık seçimleri üzerine konuştuk.

Mahallemizde kendi koşullarımıza uygun bir toplumcu muhtarlık istiyoruz diyen Yıldırım  "Amacımız Çağlayan’da yaşayan tüm toplum kesimlerini bir araya getirerek mahallemizde birlik, beraberlik ve özlenen o ‘dayanışmanın muhtarlığını’ yaratmak, mahallenin sorunlarını doğrudan kayıtlara almak için her sokaktan birer sokak temsilcisi ile birlikte bir taban demokrasisini kurmak istiyoruz" dedi.

İleri: Öncelikle sizi biraz tanıyalım isterseniz.
Sertaç Yıldırım: 1979 Çağlayan doğumluyum. Bugüne kadar Çağlayan’da yaşadım ve esnaflık yaptım. Çağlayan Spor Klübünde lisanslı futbol oynadım. Çağlayan’da 10 seneye yakın tornacılık yaptım. Yine Çağlayan yerelinde STK’lerde faaliyet sürdürdüm ve sokak hayvanları için çalışmalarda bulundum. Yakın zaman içerisinde de ‘Çağlayan gönüllüleri’ çalışmasında Çağlayan’ın sorunlarını çözmek için aktif çalışma sürdürdüm.

İleri: Sizin yaş kuşağınız günümüzde siyasete dahi mesafeliyken neden sadece bir mahallede ki muhtarlık?
Sertaç Yıldırım: Halka daha yakın olmak istedim. Politika insanları mezhepsel, kimliksel ve etniksel ayrımlara sevk etmişken burada yaşamış olduğum mahallemde, mahallemin sorunları üzerine çalışmak benim açımdan daha mantıklı olduğuna karar verdim. Yaşadığımız mahallenin güzelleşmesi ve bunun pratik bir karşılığının olduğunun benim için artı değer olduğunu düşündüm.

İleri: Peki nasıl bir muhtarlık anlayışı düşünüyorsunuz ?
Sertaç Yıldırım: 15 yıldır görev yapan mevcut muhtarlık anlayışını öncelikle reddetmek gerekiyor. Oturan muhtarı, başka işlerle meşgul olan, muhtarlığı bir rant kapısı olarak gören anlayışı, bir çıkar mekanizması olarak gören, sadece kendine çalışan bir muhtarlık anlayışını kabul etmemek gerekiyor. Muhtarlığı kendi bireysel çıkarlarına değil, toplumsal çıkarları hedefine koyan, bireysel tüm istekleri bir kenara koyup, toplumun çıkarları için çalışan bir muhtarlık anlayışına ihtiyaç var. Kişinin değil, anlayışın muhtarlığı olsun diyoruz.

İleri: ‘Kişinin değil, anlayışın muhtarlığı’ derken diğer adaylardan farklı olarak sunduğunuz nedir?
Sertaç Yıldırım: En temel çıkışımız, her türlü egodan uzak kalarak, tamamiyle gönüllü ağlarıyla Çağlayan mahallesinin sorunlarını çözmek. Bu gönüllü ağları, yaşadığımız mahallede sorunları tespit ederek mahallelinin dayanışmasını, birlikteliğini, komşuluk bağlarını öncelik alan bir anlayış. Herkesin muhtarı olabilecek bir muhtarlık anlayışına ihtiyaç var. Çalışan bir muhtarlık anlayışı için adayım. Denetlenebilir bir şeffaflıkta, tüm gelir-gider tablomuz muhtarlık kapısında asılı olduğu bir muhtarlık hedefliyoruz.
Azaların tamamı kadınlardan oluşan katılımcı bir muhtarlık hedefliyoruz.

İleri: Gelir-gider tablosunun kapıda asılı olacağı, muhtarlığın gönüllü ağlarıyla güçlendirileceği bir çalışma bana Ovacık Belediyesini çağrıştırdı. Aklınızda Ovacık benzeri bir yönetim mi var ?
Sertaç Yıldırım: Bizler Ovacık’ta ki pratiği izliyoruz ve Ovacık’ın başarısını gerçekten taktir ediyoruz. Biz de mahallemizde kendi koşullarımıza uygun bir toplumcu muhtarlık istiyoruz. Amacımız Çağlayan’da yaşayan tüm toplum kesimlerini bir araya getirerek mahallemizde birlik, beraberlik ve özlenen o ‘dayanışmanın muhtarlığını’ yaratmak. Mahallenin sorunlarını doğrudan kayıtlara almak için her sokaktan birer sokak temsilcisi ile birlikte bir taban demokrasisini kurmak istiyoruz.

İleri: Başka alanlarda mesai yapmayıp, ‘ek iş değil, tek iş’ olarak sadece muhtarlık görevinizi sürdüreceğinizi nasıl taahhüt edebiliyorsunuz? İnsanlar size nasıl güvenebilir?
Sertaç Yıldırım: Tamamı kadınlardan oluşan azalarımız, her sokaktan sokak temsilcilerinin gözetimi altında, mahallelimiz yapacağımız çalışmalar kapsamında şeffaf ve denetlenebilir mekanizma içerisinde bunu yaşayarak görecektir.


İleri: Çağlayan halkına sunmak istediğiniz hizmetleri belirleyen unsurlar neler oldu?
Sertaç Yıldırım: Sonuçta biz bu mahallede yaşayan insanlarız, dışarıdan gelen insanlar değiliz. Aynı sorunları hep birlikte yaşıyoruz ve bu sorunların üstesinden nasıl gelineceğini de görüyoruz. Çağlayan derede tam zamanlı bir otobüs hattının olmaması ciddi bir sorun ve ihtiyaçtır.

İleri: Sloganlarınızdan birinde ‘Mahallene sahip çık, hep birlikte değiştirelim’ diyorsunuz. İnsanların mahallesine sahip çıkmadığını mı düşünüyorsunuz ?
Sertaç Yıldırım: Önce muhtarlık anlayışını, sonra da Çağlayan’ı değiştireceğiz. Önce muhtarlığı gençleştireceğiz ki sonra Çağlayan’ı değiştirebilelim. Bizim burada en başa koyduğumuz ihtiyaç değişimin ta kendisi. Değişimin anahtarı da gençler ve kadınlardır. O yüzden kişilerin değil, anlayışın muhtarlığına vurgu yapıyoruz.

İleri: ‘Sorunları merkeze alan, öznesi insan olan muhtarlık’ diyorsunuz. Çağlayanlılar ilgisizlik veya yok sayılmışlık duygusu mu yaşıyor ?
Sertaç Yıldırım: Çağlayanlılar bir çok çözüm bekleyen sorunla birlikte yaşamlarına devam ediyor. Mevcut muhtarlık 15 yıldır kalıcı bir tek çalışma dahi yapılmamış durumda. Üretim yok, kolektif bir çaba söz konusu değil, mahallede ve mahalleli de dayanışma ruhu, komşuluk duygusu bitme noktasına gelmiş durumda ve insanlar kendilerine dokunan, kendilerini dinleyecek bir muhtar arıyorlar. Yerinde oturan değil, sokak sokak gezen ve sorunları birebir temas ederek dinleyen bir muhtarlık anlayışı istiyorlar. Kısacası mahallenin ve mahallelinin sorunlarını kendine dert edinerek tek işinin çözüm bulması olduğu bir muhtarlık mekanizması görmek istiyorlar.

İleri: Kazanmanız durumunda sunacağınız hizmetler nelerdir ?
Sertaç Yıldırım: Yaşadığımız mahallede mahallelinin taleplerine göre başlıklar oluştu. Mahallemizin genel sorunlarını bizzat sahada çalışarak ve toplumun tüm kesimlerine dokunarak tespit ettik. Bu sorunların en başında Çağlayan Adalet Sarayı’na sadece 300 mt mesafede olan Çağlayan ‘dere’ adı verilen bölgemizde otobüs hattı ihtiyacı olduğuna dair yoğun talep aldık. Bu hat aynı zamanda Yahya Kemal Mahallesi, Hürriyet Mahallesi ve Harmantepe Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlarımızın da rahat etmesini sağlayacak.

‘İş istihdamı çalışması’ başlatılacak
MAHALLELİNİN SORUNLARINI MERKEZE ALAN MUHTARLIK

Bizler en başta ‘mahallelinin sorunlarını merkeze alan, öznesi insan olan muhtarlık’ diyoruz. Kuracağımız web sitesi üzerinden ön görüşmeyi yaptığımız kurumsal firmaların ihtiyaç duyduğu eleman ihtiyacına uygun olan pozisyonları mahallelimizin doğrudan ulaşabilmesi ve yararlanabilmesini sağlayacağız.  Günümüz teknoloji ve bilgi-işlem çağı. Her olanağı kullanabilen bir muhtarlık yaratacağız.

‘Sokak temsilcileri kurulu’ ve ‘muhtarlık whatsApp hattı’ uygulaması başlatılacak

 Sokak temsilcileri dediğimiz aslında gönüllü ağlarıdır. Her sokaktan bir sokak temsilcisi yaratarak mahallemizde iletişim ağı kuracağız. Bu sokak temsilcileri, gönüllü iletişim ağımızın ilk aşamasıdır. Böylelikle belediyeden bir talebimiz olduğunda 3 kişiyle değil, onlarca temsilcimizle birlikte görüşme yapabilen bir muhtarlığın yaptırım gücü elbette ki farklı olacaktır. Muhtarlık whatsApp hattı ise anlık ileti görebileceğimiz, anlık bilgilendirme olanağı sağlayan bir araca dönüşecek.

FARKINDALIK YARATAN BİR MUHTARLIK
‘Kadın dayanışma ağı’ ve ‘mahalle kreşi’ çalışması hayata geçirilecek.

Bizler kadın çalışmasını önemsiyoruz. Bu sebeple tüm azalarımız kadın ve farkındalık yaratan bir muhtarlık çalışması yaratıyoruz. Kadınları yönetimlerde görmeyen, sosyal hayatta görmeyen,  kadınlara ‘öteki’ bakan anlayışı reddediyoruz. Burada ki amacımız, gönüllüler ekibimizde ki kadın çalışmasını en hızlı şekilde öne çıkarmak. Kadınlar, sorunların çözümlerinde daha pratik hareket ederler. Mahalle kreşi ise Beşiktaş ve Şişli’de hemen hemen her mahallede var. Bizim amacımız da kendi mahallemizde kurulmasıdır.

Gençlerin madde bağımlılığına son vermek için çalışacağız.

Yaygın bir sorun haline geldiğini gördüğümüz bu bataklıktan gençlerimizi kurtarmak elzem hale gelmiştir. Bu kapsamda, psikoterapi ve klinik psikoloji ağırlıklı uygulamalar ile gençleri spor ve ilgisi dahilinde alanlarla buluşturarak çözüm kanalları geliştireceğiz.