Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Ömer Uğur Gençcan açıklaması

Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Ömer Uğur Gençcan açıklaması

Çağdaş Avukatlar Grubu, Yargıtay Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın kadın düşmanı skandal sözleri üzerine bir açıklama yaptı.

İleri Haber

Yargıtay Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın Karabük Barosu’nun düzenlediği Aile Hukuku ve HMK Yargıtay Uygulamaları konulu Meslek İçi Eğitim Semineri'nde süresiz nafakaya ilişkin yaptığı skandal konuşma üzerine Çağdaş Avukatlar Grubu bir açıklama yaptı. Gençcan'ın kadın düşmanı konuşması üzerine yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Sen elin adamıyla evlen, ben de sana ödemeye devam edeyim… Sen elin adamıyla gayrı meşru yaşa, ben de sana her akşam içki paranı göndereyim… Var mı böyle bir şey?” 
 
“ Ben yatmışım biriyle sen de yatmışsın biriyle. Ben tükürdüm sen tükürdün. Bir ömür boyu nafaka. Böyle bir şey mi olur?”

İşbu hukuktan, nezaketten âri, doğrulardan fersah fersah uzak olan cümleler; hakim Ömer Uğur Gençcan’in Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı sıfatıyla Karabük  Barosu’nun düzenlediği Aile Hukuku ve HMK Yargıtay Uygulamaları konulu Meslek İçi Eğitim Semineri'nde yapmış olduğu konuşmadan kimi kesitlerdir. 

Yüksek mahkeme olan Yargıtay’ın misyonu, adli uyuşmazlıkları; insan hakları, evrensel hukuk değerleri ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın temel ilkeleri ışığında, toplumun adalet duygusunu tatmin edecek şekilde eşitlikçi, saydam, tarafsız, bağımsız, güvenilir ve insan onuruna uygun bir yaklaşımla; makul sürede, yasalara uygun biçimde nihai olarak çözümleyerek ülke genelinde içtihat birliğini gerçekleştirmektir. 2. Hukuk Dairesi de aile hukukundan kaynaklı özellikle de boşanma davalarına bakmakla görevli olan Yargıtay dairesidir. 

2. Hukuk Dairesi Başkanının bu açıklamaları kadın – erkek eşitliğinin Anayasa, ulusal ve uluslararası sözleşmeler ile garanti altına alınmış olsa da -yani kâğıt üzerinde eşit olsak da- pratikte bir karşılığı olmadığının göstergesidir. Boşanmak istediği için kadınların öldürüldüğü, kadına yönelik her türlü şiddettin yoğun bir şekilde arttığı ve her yıl yüzlerce kadının öldürüldüğü ülkemizde bir hukuk insanı tarafından sarf edilen yukarıdaki sözler talihsizlikten öte, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri körükleyici niteliktedir. Yargıç Ömer Uğur Gençcan kadınların ulusal ve uluslararası hukuk dahil her türlü kazanımını hiçe sayar açıklamalar yapmıştır. 

Altını çizmek gerekir ki, hukuk birliği sadece kadınların meselesi değildir! Hepinizin, hepimizin, milletin meselesidir, olmalıdır. 
 
Dün 17 Şubat 2019 idi... Medeni Kanunun kabulünün 93. yıl dönümü. Bir yüksek mahkeme başkanının yapmış olduğu bu açıklamalar, 93 yıl önce kabul edilen Medeni Kanun ile  derdinin olduğunu göstermektedir. 

17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, laik hukukun simgesidir ve aynı zamanda ülkede hukuk birliğinin yaşama geçirilmesini sağlamıştır.
 
Kadın erkek eşitliği bir demokrasi meselesidir. Özellikle son yıllarda kadını birey olarak görmemek için direnen zihniyete karşı medeni kanuna sahip çıkmaya çağırıyoruz. 
 
Türkiye Barolar Birliği ve tüm baro başkanlıklarına açık çağrımızdır!
 
Ömer Uğur Gençcan’ı meslek içi eğitimlerde eğitmen olarak davet etmekten vazgeçin.
 
Çünkü biz Çağdaş Avukatlar Grubu olarak; bulunduğu görevin önemini hiçe sayarak, kanuna aykırı, kanundaki düzenlemeleri farklı gösteren, toplumu yanıltıcı, tarafsız olması gerekirken toplumun yarısını oluşturan kadınların aleyhine taraflı açıklamalar yapan, boşanmış kadınları, eski kocasından nafaka alan kadınları aşağılayan, alenen hakaret eden, kötü yola düşmekle, gayrımeşru yaşamakla  itham eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ı protesto ediyor, işgal ettiği Yargıtay 2. Hukuk Dairesi koltuğunu ve hakimlik görevini derhal terk etmeye davet ediyoruz.