Çad Cumhurbaşkanı Deby çatışmada hayatını kaybetti

Çad Cumhurbaşkanı Deby çatışmada hayatını kaybetti

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby'nin, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralandıktan sonra bugün hayatını kaybettiği açıklandı.

Orta Afrika ülkesi Çad'da, 11 Nisan’da düzenlenen seçimlerde altıncı kez devlet başkanı olarak seçilen Idriss Deby, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti.

Çad ordusu tarafından yapılan açıklamada “Başkan İdriss Deby hayatını kaybetti. Deby’nin ölümünü duyurmamız büyük bir acı” ifadelerine yer verildi. Devlet Başkanlığı sözcüsü, dün yaptığı açıklamada 30 yıldır iktidarda olan Deby’nin ön cepheye gittiğini belirtmişti.

ÇAD'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

7 milyon 300 bine yakın seçmenin bulunduğu Çad'da, 11 Nisan'da yapılan seçimlere katılım oranı yüzde 64,81 oldu. Ülkeyi 30 yıldan uzun süredir yöneten Deby, geçerli 4 milyon 723 bin 240 oyun 3 milyon 663 bin 431'ini alırken, en yakın rakibi Albert, 476 bin 464 oy, Lydie ise 145 bin 867 oy almıştı.

Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu, mevcut Cumhurbaşkanı Idriss Deby'nin, rakiplerine gözdağı vermek için şiddete başvurduğu ileri sürülürken, diğer adaylar Ngarledjy Koji-Yorongar Le Moiban ve Bongoro Bebzoune Theophile de boykot çağrısı yaparak adaylıktan çekildiklerini açıklamıştı.