Büyümek İsteyen Goril

Büyümek İsteyen Goril

Hayy Kita'pın çok sevilen hayvan hikâyeleri serisinden bir kitap: Büyümek İsteyen Goril.

Burcu Adıgüzel

Yavru gorilimizin adı Pongo. Afrika'nın dağlarında, babasının sürüsüyle yaşıyor ve pek çok insan yavrusu gibi onun da bir derdi var: Büyümek! Tek düşü; büyüyüp babası gibi güçlü bir gorile dönüşüp, sürünün lideri olmak. Bu yüzden yaşadığı ânın tadını biraz kaçırıyor Pongo. Elbette bir amacı olması, büyümeyi istemesi güzel lakin Pongo, yavru halinin de tadını çıkarsa daha güzel olmaz mı? Yavruyken pek çok şey yapabilir oysa. Ağaçlarda uyuyabilir, yerlerde yuvarlanabilir, dilediğince çok oyun oynayabilir.  Bu sırada annesi ona bir müjde veriyor: Bir kız kardeşi olacak! Büyümek İsteyen goril, birden bir ağabey oluyor ve kız kardeşini koruma görevi üstleniyor. Babasıyla birlikte bir sürüye nasıl yön vermesi gerektiği ile ilgili alıştırmalar yapıyor, bir yandan kendini tanırken diğer yandan ormandaki diğer canlılarla nasıl ilişki kurması gerektiğini de öğreniyor. Her şey her daim yolunda gitmiyor tabi. Pongo, birtakım zorluklarla karşılaşıyor…

Tüm bunlar olurken onları gözleyen bir adamın varlığını fark ediyor goril ailesi. Bu adam, Pongo’ya kendisinden korkulacak bir şey olmadığını, onlara zarar vermeyeceğini gorillerin işaret diliyle anlatıyor ve onları gözlemeye devam ediyor. Bir gün, bir vesileyle Pongo’nun kardeşini kurtararak gorillerin korktuğu diğer insanlar gibi olmadığını onlara kanıtlıyor. Peki nedir bu olay?

Yalın ve renkli üslubuyla hikâyeleri 25'in üzerinde dile çevrilen yazar Jill Tomlinson, bu yavru gorillerin günlük yaşamı üzerinden çocuklara doğayı, hayvanları ve hayatı anlatıyor. En keyifli kısmı ise bir goril ailesinin gözünden onları gözleyen insanların kendilerine ne hissettirdiklerine tanıklık ediyor olmak. Bir evrim kitapları listesi yaparsak o çocuk kitaplarının arasında mutlaka yeri olduğunu düşünüyorum. Gorillerin beden dilleri, yaşam alışkanlıkları, dürtüleri ve sürü şefinin sorumluluklarıyla ilgili çok şey öğrenebilirsiniz.

KÜNYE: Büyümek İsteyen Goril, Jill Tomlinson, Res. Paul Howard, Çev. Gökçe Ateş Aytuğ, Hayy Kitap, 2018, 108 sayfa.

DAHA FAZLA