Büyüleyici Perseid meteor yağmuru bu gece izlenebilecek

Büyüleyici Perseid meteor yağmuru bu gece izlenebilecek

Gökbilimcilerin yılın en önemli gök olayları arasında gösterdiği Perseid (Perse) göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos gecesi yaşanacak. 'Yıldız kayması' olarak da adlandırılan gök olayında saatte 40- 50 göktaşı görülebilecek.

Her yıl temmuz sonu ya da ağustos ayı ortasında gözlemlenebilen Perseid meteor yağmuru 12-13 Ağustos gecesi net şekilde izlenebilecek.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG); 12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı ve yüzeye ulaşabilenlerin de 'meteorit' adıyla anıldığı kaydedildi. TUG uzmanları, meteor yağmurlarının en etkileyici olanlarının Perseid ve Leonid meteor yağmurları olduğuna dikkati çekti.

PERSEID GÖKTAŞI YAĞMURU NEDİR?

Yıldız Kayması olarak bilinen Perseids ya da Perseid göktaşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir. Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya 'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyruk yıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir. Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00'dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir.

DAHA FAZLA