Büyükelçilikler AKP'li kadrolarla dolduruluyor

Büyükelçilikler AKP'li kadrolarla dolduruluyor

AKP, büyükelçilik görevlerine kadrolarını yerleştirmeye devam ediyor. Diplomasi eğitimi almamış bu kişilerin atanmasıyla sayı 6'ya yükseldi.

AKP büyükelçilik görevlerine, diplomasi eğitimi almış kişilerin yerine eski milletvekili ve yöneticilerini atamaya devam ediyor.

SAYI 6'YA YÜKSELDİ

En son AKP eski yöneticisi ve milletvekili Şaban Dişli’nin Lahey’e büyükelçi olarak atanmasıyla, büyükelçi olarak görev yapan AKP ya da AKP çizgisindeki eski miletvekili sayısı 6’ya yükseldi.

Bu görevleri yapan isimler şunlar:

- 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilerek TBMM’ye giren ve yemin törenine türbanla katılan AKP’nin öncül partisi Fazilet’ten eski milletvekili Merve Kavakçı, Malezya’da büyükelçilik görevinde bulunuyor. Kavakçı’nın kız kardeşi Ravza Kavakçı ise AKP’de milletvekilliği yapmıştı.

- AKP’nin Eskişehir eski milletvekili Murat Mercan ise halen Tokyo’da büyükelçilik yapıyor.

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlık görevini yapan ve eski AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, geçen yıl temmuz ayında Çin Halk Cumhuriyeti’ne Pekin Büyükelçisi olarak atanmıştı.

- Eski AKP Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara 2016 yılında Makedonya Büyükelçisi oldu.

- AKP İzmir eski Milletvekili Zekeriya Akçam ise 2012 yılında Cakarta Büyükelçiliğine atanmıştı.

- Son olarak da AKP eski Sakarya milletvekili, Şaban Dişli, Hollanda Lahey Büyükelçisi oldu. Aile ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın kız kardeşi olan Ayşe Sayan da halen Kuveyt’e Büyükelçilik görevi yürütüyor.

DIŞARIDAN DA BİRÇOK İSİM ATANDI

AKP iktidarları döneminde çok sayıda isim de Dışişleri mensubu olmamasına rağmen dışarıdan büyükelçi olarak atandı, bazıları görev sürelerini doldurarak merkeze alındı.

Bu isimler ve görev yaptıkları yerler de şöyle:

İlahiyat Profesörü Kenan Gürsoy (Vatikan); Dış Ticaret eski Müsteşarı Tuncer Kayalar (Nairobi); DPT eski Müsteşar Yardımcısı İbrahim Akça (Lefkoşa); TİKA eski Başkanı Musa Kulaklıkaya (Moritanya) Kani Torun (Mogadişu); Vali Niyazi Tanılır (Karadağ); YÖK eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan (Varşova); Ankara Vali Yardımcısı Şentürk Uzun (Gana); Dış Ticaret Uzmanı Faruk Doğan (Kamerun).