Büyükada'da Ruam hastalığı tespit edilen 81 at öldürüldü

Büyükada'da Ruam hastalığı tespit edilen 81 at öldürüldü

Büyükada'da Ruam hastalığı tespit edilen 81 at öldürüldü ve karantina kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durduruldu.

Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da Ruam hastalığı tespit edilen 81 atın öldürüldüğü ve karantina kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu bildirdi.

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır); ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.

İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur"

NE OLMUŞTU?

Yük Hayvanlarını Koruma Ve Kurtarma Derneği, Büyükada'da Ruam hastası olduğu tespit edilen 20 atın ve hastalık şüphesi bulunan 60 atın yarın akşam üstü öldürülerek gömüleceğini iddia etmiş, konu hakkında bilgi veren belediye yetkilisi ise atlara kan testlerinin yapıldığını ve resmi açıklamayı kaymakamlığın yapacağını söylemişti.