Büyük kentlerin ortak sorunları sıralandı: İlk sırada artan işsizlik var

Büyük kentlerin ortak sorunları sıralandı: İlk sırada artan işsizlik var

Türkiye'nin 81 ilindeki sorunlara dair hazırlanan kitapta, en büyük 12 kentinde artan işsizlik ilk sırada yer aldı.

81 ilde yaşanan sorunlar 'Türkiye’nin Dert Haritası' adlı bir kitapta toplanırken, en büyük ilk 12 kentin ortak sorunu olarak artan işsizlik öne çıktı. 

CHP Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanan kitap; Türkiye İş Kurumu (İŞKUR); Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre hazırlandı. 81 ilin yaşadığı sorunlara ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verilen kitaba göre nüfus olarak en büyük ilk 12 kentin kentin ortak sorunları; artan işsizlik, Suriyeli mülteciler ve özelleştirmeler olarak öne çıkıyor. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, söz konusu kitapta sorunlar şöyle sıralandı:

İSTANBUL

İstanbul kayıtlı işsiz sayısı 363 bin 189 kişiyle ilk sırada. Aynı zamanda geçici koruma altında yaşayan Suriyeliler’in yaşadığı en yoğun il. Kız çocuğu evlilikleri ile doğum yapan çocuk sayısında 2. sırada. Uyuşturucu suçları ve intihar, iş kazalarında birinci sırada.

ANKARA

Kayıtlı işsiz sayısının 150 bin 956 olduğu Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nin talan edilmesi kentin en önemli sorunu olarak görülüyor. Kız çocuğu evliliklerinde 6, doğum yapan çocuk sayısında ise 9. sırada. Uyuşturucu suçlarında 4. sırada.

İZMİR

İzmir’de kayıtlı işsiz sayısı 120 bin 720. Suriyelilerin en yoğun olduğu 8. kent. İş kazalarında 2. sırada yer alıyor. İş kazası ölümlerinde 4. sırada.

BURSA

Üretim yapan firmaların kapanması kentteki en önemli sorun. Kayıtlı işsiz sayısının 83 bin 31 olduğu Bursa; suça sürüklenen çocuk sayısında 4, uyuşturucu suçlarında 8. sırada. Suriyelilerin yoğun olduğu 7. il konumunda.

ANTALYA

Kentte; Tekel Başmüdürlüğü ve Sümerbank Dokuma Fabrikası’nın kapatılmasıyla birlikte resmi kayıtlı işsiz sayısının 109 bin 267 olması dikkat çekiyor.

ADANA

Kentteki 55 fabrikanın kapatılması büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Adana’da 80 bin 963 kayıtlı işsiz bulunuyor. Adana’da çarpık kentleşme ve tarım arazilerinin imara açılması da bir sorun oluşturuyor.

KONYA

Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin bir sorun olarak öne çıktığı Konya’da; tarım arazilerinde yaşanan sulama sorunu dikkat çekiyor. Kayıtlı işsizler bakamından 10. sırada.

URFA

Kentte kayıtlı işsiz sayısı 54 bin 111 olurken, işsizlik oranı da yüzde 17.3. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 4. kent. Doğum yapan çocuk sayısında 1. sırada. Kız çocuğu evliliklerinde 3. sırada.

ANTEP

Suriyeli nüfusun artmasıyla beliren IŞİD tehdidi en önemli sorunların başında. Sığınmacıların ucuz işgücü olarak çalıştırılmasıyla birlikte kentteki kayıtlı işsiz sayısının 62 bin 195 olması dikkat çekiyor. Doğum yapan çocuk sayısında 3. sırada.

KOCAELİ

Kayıtlı işsiz sayısının 56 bin 95 olduğu Kocaeli’nde Suriyeli nüfusunun yoğunluğu dikkat çekiyor. İş kazaları bakımından 5. sırada olan Kocaeli, iş kazası ölümlerinde 7. sırada.

MERSİN

Nükleer santral inşaatı kentin en büyük sorunu olarak öne çıkıyor. Kayıtlı işsiz sayısının 64 bin 540 olduğu Mersin, suça sürüklenen çocuk sayısı bakımından 9, uyuşturucu suçlarında 7, iş kazası ölümlerinde 10. sırada.

DİYARBAKIR

Kayıtlı işsiz sayısının 71 bin 303 olduğu kentte asayiş sorunu öne çıkıyor. Dicle Nehri’nin OSB nedeniyle kirlenmesi, meraların bilinçsiz kullanımı çevre sorunları olarak kendini gösteriyor.

DAHA FAZLA