Bursa Su Kolektifi'nden Marmara Denizi için imza kampanyası

Bursa Su Kolektifi'nden Marmara Denizi için imza kampanyası

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu ile ilgili Nisan ayından beri çağrıda bulunan Bursa Su Kolektifi imza kampanyası başlattı.

Halk arasında deniz salyası (müsilaj) olarak bilinen fitoplanktonların çoğalmasıyla gözle görünür hale gelen Marmara Denizi’nin ölümü ile ilgili Mudanya ve Gemlik'teki gelişmelerle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçede "Doğa olayı" yanıtı ile karşılaşan Bursa Su Kolektifi, konuyla ilgili imza kampanyası başlattı. 

Bursa Su Kolektifi, ‘Marmara Denizi’nin çığlığını duyuyoruz’ diyerek, Duvar'da yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne şu soruları yöneltti: “Plankton artışının sebebi kirlilik midir? Numune alınmış mıdır? Ekosisteme zarar veren bu oluşum ile ilgili hangi önlemler alınmış veya alınacaktır?"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden verilen yanıtta, Mudanya ve Gemlik sahillerinde oluşan plankton artışının sebebi, mevsimsel olarak sıcaklıklarda yaşanan ani artışlara bağlandı. Planktonlardan numune alınmadığını belirten müdürlük, yanıtında aslında bilimsel bir incelemenin ortaya konmadığını belirtmiş oluyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yanıtına karşılık harekete geçen Bursa Su Kolektifi, konunun yetkililerin gündeminde olmamasına dikkat çekti.

“Müsebbibi sürdürülen kötü çevre politikalarıdır” diyen Bursa Su Kolektifi, Anayasa'nın 56. maddesini, “Vatandaşa ve devlete çevreyi koruma görevini ve ödevini yükler” hatırlattı. Bursa Su Kolektifi, yetkilileri göreve davet etmek için, vatandaşları “Denizi Savun” imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Plankton çoğalmasını, “Hiçbir şekilde doğa olayı olmayan bu durum doğalda değildir, bir türün ölümüdür; kayboluşudur” ifadeleriyle aktaran Bursa Su Kolektifi, sebebini şöyle ifade etti:

“Pek çok bilim insanı, bu kirliliğin Marmara Denizi’ne derin deniz deşarjı yapan, Marmara’ya akan derelerimize yeterince arıtılmamış atık sularını bırakan atık su arıtma tesislerinden ve kaçak deşarjlar yapan sanayi tesislerinden kaynaklandığını açıklamaktadır. Marmara Denizi aşırı kirlilik yükünden kendini yenileyemez can çekişir duruma gelmiştir. Dipteki deniz canlılarının, balıkların yaşamı yok olma noktasındadır. Denizlerimizdeki, akarsularımızdaki ve göllerimizdeki kirlilik önlenmeli, kaçak deşarjlar ve derin deşarjlar durdurulmalıdır.” 

DAHA FAZLA