Bunun adı 'kırım': Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

Bunun adı 'kırım': Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

Raporda, farklı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ocak ayında en az 199 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği açıklandı.

İleri Haber

İSİG’in iş cinayetleri raporuna göre, ocak ayında en az 199 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana ise virüs nedeniyle en az 823 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG); ocak ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını koşullarında Türkiye’yi ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışan sömürü düzeninin, işçileri virüsten korumak yerine daha çok çalıştırdığı vurgulanan raporda, “Yasalarla, yönetmeliklerle, fabrikalara özel faaliyet izinleriyle, kapalı devre çalışma sistemiyle ve teşviklerle patronlar semirtilirken, işçilere sefalet ücreti reva görülüyor, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almayan işyerlerini koruyan ‘çarklar dönsün’ anlayışıyla işçi kırımı meydana geliyor” denildi.

Salgının ilk günlerinden bu yana izlenen politikalarla salgının adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğü belirtilen raporda, 11 Mart-31 Ocak arasında Covid-19 nedeniyle onbinlerce işçinin hastalandığı, tespit edilebildiği kadarıyla da en az 823 işçinin çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti ifade edildi. Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde ise sağlık emekçilerinin olduğunun altı çizildi.

OCAK AYINDA EN AZ 199 İŞ CİNAYETİ

Raporda, yüzde 60’ını ulusal basından; yüzde 40’ını ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen kadarıyla ocak ayında en az 199 işçnini iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği açıklandı.

Rapordaki veriler şöyle:

- 199 emekçinin 177’si ücretli (işçi ve memur); 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...

- Ölenlerin 13’ü kadın işçi, 186’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti...

- Bir çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayeti konaklama işkolunda gerçekleşti…

- 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile kimya, büro, eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri...

- 9 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Somalili, 2’si Afganistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Moldovyalı, 1’i Suriyeli, 1’i Ukraynalı...

- Ölen işçilerin 14’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

EN ÇOK ÖLÜM SAĞLIK İŞKOLUNDA, EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ COVİD-19

- Ölümler en çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

- En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.

- Covid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro, güvenlik, belediye, tekstil, metal, konaklama, kimya, banka ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.

ÖLÜMLERİN YAŞ DAĞILIMI

- 15-17 yaş grubunda 1 işçi,

18-27 yaş grubunda 21 işçi,

28-50 yaş grubunda 97 işçi,

51-64 yaş grubunda 51 işçi,

65 yaş ve üstü yaş grubunda 20 işçi,

Ve yaşı öğrenilemeyen 9 işçi hayatını kaybetti.

ÖLÜMLERİN İLLERE GÖRE DAĞILIMI

20 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm Mersin’de; 11 ölüm İzmir’de; 9 ölüm Samsun’da; 8’er ölüm Adana, Manisa ve Tekirdağ’da; 6’şar ölüm Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Ankara, Antalya, Hatay, Muğla ve Somali’de; 4’er ölüm Çorum, Denizli, Kayseri, Kırşehir, Osmaniye ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Nevşehir ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Kütahya, Malatya, Ordu, Sakarya ve Tokat’ta; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Bingöl, Burdur, Düzce, Elazığ, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Moritanya, Niğde, Rize, Sivas, Şırnak, BAE ve Sao Tome-Principe meydana geldi.