'Bunlar plaja gitmez, şarap içmez’ dedi, görevden alındı

'Bunlar plaja gitmez, şarap içmez’ dedi, görevden alındı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açığa alınan Selman Ada’nın AKP için kullandığı “Bunlar plaja gitmez. Mayo giymez. Eşiyle restoranda şarap içmez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar” ifadeleri ortaya çıktı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada önceki gün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevinden alındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un göreve geldikten sonra ilk açığa alınan bürokrat olan Ada ile ilgili “kendi eserlerini sahneye taşıyarak gelir elde ettiği” iddia ediliyordu.

Ada, göreve geldiği ilk günden itibaren ‘tartışmalı’ kararların altına imza atmıştı. Bir genel müdürün kendi eserini sahneye taşıması ve o eser üzerinden telif ücreti alması ‘etik’ olmamasına karşın Opera ve Bale’nin tüm sahnelerinde kendi eserlerini sahneye taşımıştı. 

Ada’nın görevden alınmasının nedeninin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda attığı bir mesaj olduğu belirtiliyor. Ada mesajında AKP için, “Bunlar plaja gitmez. Mayo giymez. Eşiyle restoranda şarap içmez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar” dediği ifade ediliyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Ada gönderdiği mesajda şunları kaydetti:

“TİYATRO KÜLTÜRÜ OLMAYAN KASABALILAR”

“Günaydın. Bugün Cumhuriyetin 94’üncü yıldönümü. İçi boşaltılmış Cumhuriyetin bayramı olmaz. Ancak anma töreni olur. 80 darbesi ortaya Özal’ı ANAP’lı günleri çıkardı. Dünya kapitalizmine hızlı ve altyapısız entegre olduğumuz yıllardı. Arkasından ekonomik kâbuslar yaşandı. Enflasyonist dönem. Akabinde A ve K partisi çoğunluk iktidarı oldu. Daha öncesinde ülkeyi üst düzey bir azınlık yönetiyordu. A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez. Mayo giymez. Eşiyle restoranda şarap içmez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar.”

“TÜRKÜBAR SOLCULARI”

CHP için de ‘türkübar solcuları’ ithamında bulunan Ada, mesajında sözlerini şöyle sürdürdü:

“16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman. Sonuçları görüyoruz. Toplum, bu yapıya karşı çağdaş, ilerici bir alternatif yapı oluşturamadı. CHP de kasabalı kaldı. Kimi köhne MHP’li, kimi Türkübar solcusu. Kimi de Vatan Partili lokal ütopistler. Sanat kurumları büyük yaralar aldı. Konservatuvarlar kurutuldu. Kadrosuzluk esas oldu. Başrol oyuncuları temizlik işçisi ücretinin altına düştü. Zor bir dönem yaşamaktayız. Sabır ve çok çalışma dilerim. Değişim için çok çalışmak yeterlidir. Duruma razı olmak sanatçının duruşu değildir. Durumu toplum yararına değiştirmek sanatın ve sanatçının asli görevidir.”

KIYAFET YASAĞI GETİRİLMİŞTİ

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alınan Rengim Gökmen’in yerine getirilen Selman Ada imzasıyla bir kıyafet yönetmeliği yayınlanmıştı.

Yönetmelikte; kurum içinde, tayt, kolsuz penye, şort, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı ve abiye giyilmesinin yasaklandığı ifade ediliyordu.