'Bundan sonra harcanan paraları göremeyeceğiz, denetleyemeyeceğiz'

'Bundan sonra harcanan paraları göremeyeceğiz, denetleyemeyeceğiz'

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hızla görüşülen ve kabul edilen torba  teklifinden, bütçe hazırlanırken şehir hastaneleri ve köprüler gibi tartışmalı projelerle ilgili ayrıntıların gizlenmesini öngören düzenleme çıktı.

Son günlerde TBMM’ye sunulan ve gündeme de yansıyan Sayıştay raporlarında şehir hastanesi, köprü ve otoyol gibi pek çok proje bazlı kamu yatırımıyla ilgili yapılan rekor düzeydeki ödemeler ve usulsüzlükler kamuoyunda tartışma yaratırken komisyonda maddeleri kabul edilen düzenlemeye göre bütçe hazırlanırken artık proje bazında takip yapılmasının engellendiği ifade edildi.

“Performans esaslı program bütçesi” adıyla getirilen düzenlemeyle gelecek dönemde bütçe hazırlanırken işleve göre fonksiyonel sınıflandırmanın yapılmayacağı, böylece kamu harcamalarında özellikle proje bazlı yatırımların takibinin zorlaşacağına dikkat çekildi. Muhalefet temsilcileri, düzenlemeyle kamu harcamalarının şeffaflığına gölge düşeceği ve 2003’ten önceki sisteme geri dönüleceği eleştirilerini getirdi.

‘BU DEĞİŞİKLİK BİR SKANDAL’

CHP’li komisyon üyesi Kamil  Okyay Sındır, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Yeni düzenlemede proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Bugüne kadar hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamındaki projeler ve projelerin kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil, faaliyet bazında bütçe düzenlemesi olacak. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkânı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek” dedi.