Bulutların arkasında olduğunu bilmek: Kış Güneşi

Bulutların arkasında olduğunu bilmek: Kış Güneşi

Umutsuzlukla debelenen bir ailenin hikâyesi…

Burcu Adıgüzel

Kış Güneşi, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar dizisi arasında yayımlanan bir kitap. Sibel K. Türker’in ilk gençlik romanı. Yazar, romanını ‘’Kış Güneşi, umutsuzluk hastalığına yakalanmış genç, yetişkin, yaşlı herkes ve herkese dair olabilir.” diyerek anlatıyor. 

Kitap, ‘’sevginin sımsıcak güneşine’’ diye başlıyor. Baş karakterin adı Ekin. 15 yaşında. Hasta bir kardeşi var, Can. Tedavi için hastanede yatıyor. Anne ve baba boşanmış; fakat Can’ın bir iliğe ihtiyacı olduğundan tekrar çocuk yapmaya karar veriyorlar. Yeniden birleşiyorlar. Anne hamile. Tüm hikâyeyi Ekin’in gözünden okuyoruz. Mutsuz, zor bir hamilelik geçiren annesi, annesinin kendi ailesi ile yaşadığı sorunlar, pasta yaparak aileyi geçindirmeye çabalayan bir baba, hep süregelen bir para sıkıntısı, hasta bir kardeş denkleminde kaybolan 15 yaşında bir genç kız. Ailede umutsuzluk derinden hissediliyor. Hamile annenin akşamları mutfak masasında otururken görünümüne dair tüm tasvirler, babanın her şeye rağmen keyifli kalmaya çalışırken zorlanması, evin küçüğünün hastalığı bize tüm umutsuzluğu boca eder gibi hissettiriyor. Ekin’in okulda hoşlandığı bir çocuk olması ve arkadaşıyla çoğu zaman bu çağda yaşamıyor gibi hissettiren konuşmaları dışında onun bir çocuk, onun bir genç kız olduğunu hissettiren hiçbir iz yok romanda. O, yetişkinlerin çözmesi gereken sorunları üstlenmiş, onlar yerine düşünen ve yükleri olan bir kız. Aile ise konuşulması gereken; ama asla konuşulmayan sorunları öylece bırakmış ve Ekin’e olan bitenin farkında değiller. Evde neşeye benzeyen tek şey; babasının mutfakta yapıp sattığı renkli, süslü pastalar. Pastalar, Ekin’i de ayakta tutan, hayata bağlayan bir unsur olarak romanda önemli bir yer kaplıyor. 

Roman, yazarın da dillendirdiği gibi umutsuzluk hastalığına yakalanan herkes için; ancak umutsuzluk bir son değil. Tam tersi, tıpkı kış güneşi gibi birden beliren bir umuda işaret ederek ve o yaşama sevincini vererek sonlanıyor. Çıkışa giden yolu izlemek için romanın bu keyifli kısmını sayfalarına ve okuyucuya bırakıyorum. Kışın hiç bitmeyeceğini düşünen Ekin için güneş oradadır, sadece çıkmasını beklemelidir…

KÜNYE: Sibel K Türker, Günışığı Kitaplığı, 2021, 176 Sayfa

DAHA FAZLA