Bulunmadık hiçbir şey kalmayacak! Çünkü ‘Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu’

Bulunmadık hiçbir şey kalmayacak! Çünkü ‘Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu’

Dedektif olmak her çocuğun hayalidir. Uykucu ve garip ortakla biraz zor olsa da sonuçta dedektifler zor işler peşindedirler! Sımsıcak bir dostluğun kahkahalarla buluşmasının öyküsü “Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu”, meraklı ve sevgi dolu bütün çocuklarımız için…

Umut Dağlar

Merak etmek, soru sormak, kahraman olmak… Çocukların en fazla yaptığı şeylerden ve elbette en çok hayal ettiklerinden. Hatta bir dedektif olmak! Bütün suçluları yakalayıp gizemli olayları çözmek, sonunda da mahallenin kahramanı olmak. “Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu” , birçok çocuğun hayallerindeki mesleğin nasıl bir şey olduğunu- belki de olmadığını!- çocuklarımızla buluşturuyor. 

Berk, dünyanın en önemli işi olan dedektifliği çok fazla istiyor. Ona göre dünya üzerindeki en en en önemli şey dedektiflik. Birçok işi çözmeye çalışırken de etrafındaki neredeyse herkes ona akıl vermek derdinde. Fakat böyle olmayacak. Berk’in yanına acilen bir ortak gerekli.  İstediği ortak ise gecikmeli karne hediyesi olarak gelip Berk’i buluveriyor: Püsküllü ve minik bir köpek olan Çıp Çıp!

Çıp Çıp’ın gelmesiyle elbette ki evde işler karışıyor. Babası bir köpek eğitmeni olduğunu ve onu eğiteceğini söylerken annesi ise kim bilir kaçıncı defa bayılıyor. Ama olsun, Berk’in artık bir ortağı vardı. Biraz fazla uyuyordu ama Berk, ortağıyla her işi çözebileceklerine emin.

Çıp Çıp geldikten bir süre sonra, dayısının pullarının kaybolmasıyla başlayan ve mahalledeki hereksin her şeyinin kaybolmasıyla devam eden süreçte, ne oluyor ne bitiyor demeye kalmadan Çıp Çıp suç,lu ilan ediliyor. İyi de bir köpek kültablasını, takma dişleri, pulları, kornayı- evet kornayı- ne yapabilir ki! Oysa mahalleli çok emin. Gelip bunu babasına bildirecekleri sıradan Berk’in babası tarafından müjdeli(!) haber veriliyor mahalleliye: Çıp Çıp çoktan başka bir yere gönderilmişti. Fakat bir sıkıntı vardı: Mahalleden bir şeyler eksilmeye devam ediyordu. 

Berk ise çok üzgün, ortağı uzaktayken dedektif falan da olmak istemiyordu artık. Hiçbir şeyi de çözmeye merakı yoktu. Ama o da ne?  Yürüyüşe çıktığı bir gün, hırsıza rastlayıvermişti. Hemen yanında biten İyiliksever amca da nereden çıkmıştı? Derken, karşılarında Çıp Çıp beliriverdi. Ama bir şeylerin garip gittiği belliydi. Bu hırsızlık olayı çözülecek gibiydi ama nasıl? Ortalık bu kadar karışıkken hem de… Bu sırada Çıp Çıp ‘İyiliksever Amca’nın üstüne atlamaktan vazgeçmiyordu. O sırada İyiliksever amcanın çantası sandığı şey kocaman bir çuval dağılıverdi. Nermin Teyze’nin pembe tavşan  terlikleri bile çıkmıştı çuvalın içinden!

“Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu” keyifli bir dedektiflik hikayesini minik bir çocuğun tutkulu isteği üzerinden çocuklarımıza anlatıyor. Günışığı Kitaplığı’ndan geçtiğimiz aylarda çıkan kitap, Berk Mucit Oldu ve Berk Operacı Oldu serisinin devamı olarak Merve Atılgan’ın muhteşem çizimleriyle buluşarak raflarda yerini alıyor.  Kitabımız hayvan sevgisi, dostluk, önyargı ve dayanışma gibi kavramları da mizahi bir şekilde çocuklarımıza aktarıyor. Berk ve Çıp Çıp’ın başına gelenler ise çocuklarımızın hayal güçlerini bulutların en üstlerine çıkaracak cinsten. 

“Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu” kitabının sayfalarından dostluk, kahkahalar, merak ve araştırma eksilmezken, tüm çocuklarımızın da aynı sokaklardan geçebilmesi dileğiyle…

KÜNYE: Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu, Kaan Elbingil, Resimleyen: Merve Atılgan, Günışığı Kitaplığı, 2019, 87 Sayfa.
 

DAHA FAZLA