Buldan: Bütün kadınların sesi olmaya devam edeceğiz

Buldan: Bütün kadınların sesi olmaya devam edeceğiz

HDP Kadın Grubu Toplantısı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 25 Kasım dolayısıyla AKP-MHP iktidarına “Kadınların hiçbir kazanımını sizin insafınıza teslim etmeyeceğiz. HDP var oldukça kadınlar asla korumasız ve yalnız kalmayacaktır” diyerek seslendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla toplanan Kadın Grubu Toplantısı’nda konuştu. Toplantıya DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Kadın Meclisi bileşenleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Beyaz Tülbentli anneler ve HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın annesi Münire Yüksekdağ katıldı.

Buldan, yaşamını yitiren Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Yıldız Kenter için başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı.

Buldan, “Artvin’den Antep’e, Van’dan İzmir’e, Hakkâri’den Edirne’ye, Amed’den Ankara’ya ülkenin dört bir yanındaki bütün kadınları ve sesimizin ulaştığı tüm dünya kadınlarını HDP adına mücadele ve dayanışma duygularımla selamlıyorum” dedi.

TUTUKLU KADIN SİYASETÇİLERİ SELAMLADI

Tutuklu bulunan Kürt kadın siyasetçileri de selamlayan Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zindanların karanlığını özgür bilincin, özgür siyasetin, cesur yoldaşlığın ışığıyla aydınlatan, o esaret ortamından dahi dışarıya mücadele azmi, zafer inancı gönderen sevgili Figen Yüksekdağ’ı, Gültan Kışanak’ı, Sebahat Tuncel’i, Selma Irmak’ı, Gülser Yıldırım’ı, Çağlar Demirel’i ve burada adını sayamayacağım bütün HDP emektarlarını ve özgürlük tutsağı bütün kadın yoldaşlarımı sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Yine kadın direnişinin sembolü beyaz leçekli anneleri, Cumartesi Annelerimizi, Barış Annelerimizi ve kadın özgürlük mücadelesi için yılmadan birçok alanda mücadele yürüten bütün kadın arkadaşlarımı en içten duygularımla selamlıyorum. Ayrıca buradan ev emekçisi kadınları, tarlada, fabrikada, kamuda çalışan tüm kadınları, güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda bırakılan göçmen kadınları da ayrı ayrı selamlıyorum.

'AKP-MHP İKTİDARI ŞİDDET ÜRETMEKTE'

"Kadına yönelik şiddetle mücadele haftasındayız. Ne yazık ki kadına yönelik şiddetin dünya ölçeğinde en yüksek düzeylerde yaşandığı bir ülke gerçekliğine sahibiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal adalet, şeffaflık, demokrasi ve hukuk devleti hedefi olmayan AKP MHP iktidarı, yaşamın her alanında şiddet üretmekte, şiddeti beslemektedir. Bakınız, 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280, 2019’da 299 kadın öldürüldü."  

'SON 3 YILDA BİN 236 KADIN KATLEDİLDİ'

"Son 3 yılda bin 236 kadın katledildi. Kadınlar, depremde, kazada, savaşta ölmedi. Göz göre göre sokak ortasında devletin, polisin, yargının, siyasetin, Meclis’in gözleri önünde işlenen cinayette katledildiler. Ne yazık ki artık tekil cinayetleri aşan toplu bir kadın katliamıyla karşı karşıyayız. Hal böyleyken; AKP hükümeti, şiddeti önleyeceğine, kadınları şiddete karşı koruyan yaptırım ve tedbirleri kapsayan İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldırmanın yollarını aramaktadır.  Yani istiyorlar ki; daha fazla şiddet olsun ve kadınlar korumasız kalsın."

'HDP OLDUKÇA KADINLAR YALNIZ KALMAYACAKTIR'

"İktidar benzer şekilde kadın yoksulluğu korkunç boyutlardayken, kadın işsizliği yüzde 40’lardayken, kadınların nafaka hakkına da göz dikmiş durumda. Evet, onlara şunu söylemek istiyorum; kadınların hiçbir kazanımını sizin insafınıza teslim etmeyeceğiz. Bu kazanımlar kadınların ağır bedel ödeyerek elde ettiği kazanımlardır. Bunlara gözümüz gibi bakmaya ve korumaya devam edeceğiz. Bütün kadınların Meclis’teki sesi ve itirazı olmaya devam edeceğiz. HDP oldukça kadınlar asla korumasız ve yalnız kalmayacaktır.”