Bu kitapta küçük şeyler var: Beni Görebiliyor musun?

Bu kitapta küçük şeyler var: Beni Görebiliyor musun?

“Sen de bazen çok küçük olduğunu düşünüyor musun? Acele etme. Onu bir de ayağına tırmanan minik tırtıla soralım bakalım.”

Burcu Adıgüzel

İllüstratör ve yazar Gökçe İrten’in resimli kitabı “Beni Görebiliyor musun?” en özetle komik, akıcı ve yaratıcı bir öykü. Kitabın içerisindeki eğlenceli sorular büyük ve küçük kavramlarına farklı bir gözle yaklaşmamızı sağlıyor. Boyutumuz, yaşımız, görünürlüğümüz ne kadar küçük olursa olsun her canlının saygıyı hak ettiğini anlamamızı amaçlamış Gökçe İrten. Ortaya da çok keyifli bir öykü çıkmış.

Büyük olanların dünyasında gerçek bir empati yeteneğinin ne kadar az olduğunu biliriz. Başkaları adına düşünmek, başkaları gibi düşünmek çoğu zaman ıskaladığımız bir durum. Empati ise karşı taraftan beklenen bir lütuf. Küçük olanların dünyasına kendi durduğumuz yerden, yani yukarıdan, baktıkça anlamak zorlaşır; kaos başlar. Tüm bunların altı öyle lezzetli sorularla çiziliyor ki… Öyküde küçük büyük ilişkisi sadece boyutsal bir yerden ele alınmıyor üstelik. Metaforlara ulaşmak hem kestirme hem de düşündürücü. Patron-işçi, mezun-kıdemli, küçük esnaf-şirket gibi çoğaltılabilecek onlarca büyük küçük örnek kitapta görünmez bir şekilde yerini alıyor.

Kendimizi büyük hissetmenin, büyük olmanın, büyük gibi davranmanın kıymetlendiği bir dünyada asıl küçük olanı görebilmek, kulak vermek, hak ettiği saygıyı teslim etmek ve varlığını kabul etmek belki de henüz ulaşmadığımız bir iyilik halidir. Belki onlarla her şeyi konuşabilmeyi, onlara her şeyi anlatabilmemizi sağlayan çocuk kitapları bizi bir gün, daha küçük ve daha iyi yapar. Tıpkı “Beni Görebiliyor musun?” bittiğinde hissettiklerimiz gibi…

KÜNYE: Beni Görebiliyor musun?, Gökçe İrten, Doğan ve Egmont Yayıncılık, 2021, 48 Sayfa.

DAHA FAZLA