Bu gece 'Süper Ay'da kanlı tutulma var

27 Eylül’ü 28 Eylül’e bağlayan bu gece bu yılın en önemli gök olaylarından tam ay tutulması gözlenecek. Ay dünyaya en yakın konumda, yani 'Süper Ay’ iken 'Kanlı Ay’ denilen kızıl renkte Tam Ay Tutulması olacak. Tutulma Türkiye’de 03.10’da başlayıp 06.30’daki batışına kadar izlenebilecek.

(İleri Haber) TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin '2015 Gök Olayları Yıllığı’nda da yer verilen bu yılın en önemli gök olaylarından biri olan Tam Ay Tutulması, 27 Eylül’ü 28 Eylül’e bağlayan gece gerçekleşecek. 'Kanlı Ay’ denilen kızıl renge bürünecek olan Ay’ın dünyaya en yakın konumunda olacağı bu geceki tutulma, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Antarktika, Pasifik Okyanusu’nun doğusu, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun batısından izlenebilecek.

TÜRKİYE’DE 03.10’DA BAŞLAYACAK

Süper ve Kanlı Ay’daki tam tutulma Türkiye saatiyle ise 03.10’da başlayacak. Tutulma ortası ise 05.57’de gerçekleşecek. Tutulma saat 08.24’de bitecek, ama ülkemizden Ay’ın saat 06.30’daki batışına kadar izlenebilecek. Tutulma ile birlikte en son 1982’de görülen Süper ve Kanlı Ay, bir daha 2033’de görülebilecek.

‘OLAĞANÜSTÜ’

Ay tutulmasının esasen her 6 ayda bir olduğunu dile getiren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık şunları söyledi: "Ama bazıları biraz olağanüstülük gösterir. Bu tutulma o açıdan önemli. Eğer Dünya Güneş’le Ay arasındaysa ve hepsi bir çizgideyse tam tutulma gerçekleşir. Ay Dünya’nın gölgesinde kalır. İkincisi Ay’ın yörüngesi tam dairesel değildir, eliptiktir. Bu nedenle en beri ve öte noktası vardır yörüngesinin. Aynı zamanda en beri, en yakın olduğu zamanda bu tutulma ’Süper Ay’ olarak biliniyor. Böylece bu iki olay birleşince güzel bir tutulma gözlemi var."

NEDEN KANLI AY?

Ay’ın kızıl renge bürünmesinin nedenini Prof. Dr. Kırbıyık, "Ay’ın yüzeyine Güneş’in ışıkları kenarlardan vurur ve yansıyarak dünya atmosferi içinden geçer. Bu sırada Ay kırmızı, kızılımsı görünür. Yoksa ay kanlı diye bir şey yok. Renklerden kaynaklanan bir şey" dedi.

DAHA FAZLA