Bu fiyatlarla karın doymaz

Bu fiyatlarla karın doymaz

Artan hayat pahalılığı ve yoksulluk her alanda etkisini gösteriyor. Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından birçok kalemde artan eğitim masrafları, öğrencinin beslenmesini bile engelleyecek boyuta ulaştı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

6 Eylül’e okulların yüz yüze eğitime açılmasının ardından bir yandan salgın korkusu, bir yandan da ekonomik koşullar bel büküyor. Yeni dönemde liselerde kantin fiyatları, bir öğrenciye aylık minimum 253 liraya mal oluyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte ara verilen yüz yüze eğitim 6 Eylül’de yeniden başladı. Okullarda alınmayan önlemlerin tartışıldığı bu dönemde velilerin ve öğrencilerin belini büken bir diğer konu ise ekonomik sebepler.

Eşit ve parasız eğitimin AKP iktidarı eliyle tamamiyle bitirildiği bu dönemde artan hayat pahalılığı eğitime de yansıdı. Okulların açılış döneminde artan kırtasiye masrafları, okulların açılmasıyla yanında yol, beslenme gibi birçok kalem masrafı da beraberinde getirdi.

KANTİN FİYATLARI DA ARTTI

Öğrencilerin okulda beslenmesinin tek yolu haline gelen kantinlerdeki fiyat artışları da liselerde 2021-2022 Eğitim Öğretin Yılı’yla birlikte artış gösterdi.

Türkiye’nin pek çok bölgesinden elde edilen kantin fiyatlarının ortalamasına bakıldığında, en çok tüketilen ürünlerden tost 7, bunun yanında çok tüketilen diğer bir ürün olan açmanın ise 2.8 lira ortalamayla satışa sunulduğu görüldü.

AYLIK MİNİMUM 253 LİRA

Bir paket bisküvinin 4.20, en küçük ambalajlı ayranın 2.20, meyve suyunun 3, şişe suyun ise otalama 1.5 liraya satıldığı kantinlerden, bir öğrencinin günlük sadece tost-meyve suyu-su satın aldığı düşünüldüğünde aylık masraf minimum 253 lira olarak hesaplandı.

‘ZAMLARA DOYDUK KARNIMIZ AÇ’

Öğrenci Sendikası da bu fiyatlara, dün yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. “Zamlara doyduk, karnımız aç!” başlığıyla yapılan açıklamada zamlarla, öğrencilerin ucuz ve sağlıklı beslenme hakkının ellerinden alındığı vurgulandı.

“Ekonomik krizin yol açtığı yoksulluk yüzünden ailelerimizin bize verdiği sınırlı harçlıkla karınlarımızı doyurmak artık imkansız hale gelmiştir” denilirken, ucuz ve sağlıklı yemek için talepler şöyle sıralandı:

- Lise kantinlerine getirilen zamlar geri çekilsin

- Kantinlerde satılan gıdalar sağlık yönünden denetlensin

Açıklamada, zamlara ses çıkarmak ve okullarda imza toplamak için çağrıda bulunuldu.

 

DAHA FAZLA