Bu da oldu: Öğrenciye hem ev hapsi, hem adli kontrol cezası!

Bu da oldu: Öğrenciye hem ev hapsi, hem adli kontrol cezası!

Boğaziçi eylemlerinde yaşananları değerlendiren avukat Bişaroğlu, tutuklamaları ‘gözdağı verme’ olarak nitelendirdi.

Boğaziçi öğrencisi H.S.'ye 'kayyum rektör' eylemlerine katıldığı gerekçesiyle hem ev hapsi, hem adli kontrol cezası verildi. Kararı 'absürt' olarak nitelendiren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği avukatı Abdullah Bişaroğlu, "Bu iki yaptırımdan birini ihmal etmemesi mümkün değil. Evden çıkarsa kelepçe ötecek evden çıkmazsa karakola gidemeyecek. Bu ikisinden birinin ihmalden tutuklanma ihtimali çok yüksek" dedi. 

Boğaziçi eylemlerinde şimdiye kadar 565 kişi gözaltına alındı, 25’ine ev hapsi verildi, 11’i ise tutuklandı. MA’da yer alan habere göre, Özgürlük İçin Hukukçular avukatlarından Abdullah Bişaroğlu, 11 öğrenciden 6’sının 2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” iddiasıyla tutuklandığını belirtti ve bu yasanın üst ceza limitinin tutuklanma gerekçesi olamayacağına dikkat çekti. Bişaroğlu, yasal olmayan bu tutuklamaların “gözdağı verme” amacı taşıdığını ifade etti.


‘HEM EV HAPSİ, HEM ADLİ KONTROL’


Avukat Bişaroğlu, ev hapsi verilen öğrencilerden H.S.’ye aynı zamanda adli kontrol tedbiri olarak imza atma şartı getirildiğini de paylaştı. Bişaroğlu, “Maalesef böyle absürt bir durum da var. Bu iki yaptırımdan birini ihmal etmemesi mümkün değil. Evden çıkarsa kelepçe ötecek evden çıkmazsa karakola gidemeyecek. Bu ikisinden birinin ihmalden tutuklanma ihtimali çok yüksek. Bunu yazdım umarım dilekçemi okurlar çünkü okuyorlar mı emin değilim” diye belirtti.


‘TUTUKLANMA GEREKÇELERİNİ BİLMİYORLAR’

Bişaroğlu artan ev hapsi cezalarıyla alakalı “protestoların direnicini kırmaya yönelik ölümü gösterip sıtmaya razı etme” değerlendirmesinde bulundu ve tutuklanan öğrencilerden Murat Can Demirci, Anıl Karakuş, Ömer Sengel ve Necmettin Erdem’in hangi gerekçeyle tutuklandığını halen bilmediklerini ifade etti.

DAHA FAZLA