Bu başarı (!) iktidarın: Türkiye kadın gazetecilere şiddet konusunda birinci!

Bu başarı (!) iktidarın: Türkiye kadın gazetecilere şiddet konusunda birinci!

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu AKP’nin başarısını gözler önüne serdi. Yayınlanan rapora göre, kadın gazetecilere en çok şiddet vakasının yaşandığı ülke Türkiye oldu. 2021’in başından bu yana Türkiye'deki 50 kadın gazeteci sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıkarken, 3 kadın gazeteci de hapis cezasına çarptırıldı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla dünyadaki kadın gazetecilere yönelik vakalarda yüzde 130'dan fazla artış gözlemlediklerini açıkladı.

Koalisyonun 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde yayımladığı yılın ilk çeyreğine ait verileri derlediği raporunda kadın gazetecilerin mesleklerini yaparken yaşadıkları zorluklara dikkat çekildi.

Euronews’in haberine göre; koalisyon raporu duyurduğu basın açıklamasında "3 Mayıs Basın Özgürlüğü Gününde de diğerlerinde olduğu gibi ifade özgürlüğümüzün korunduğu, meslektaşlarımızın güvenlik koşulları göz önünde tutularak gazetecilik yapabilecekleri bir dünyanın kurulması için dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz. Gazeteciler, güvenli ortamlarda özgürce mesleklerini yapabilmelidir" denildi.

RAPORDA GÖZE ÇARPAN RAKAMLAR

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu 2021 Ocak-Nisan ayları arasında dünyadaki kadın gazetecilere yönelik vakaları 2020 yılı ile bu yılı ile karşılaştırmalı olarak hazırladığı raporunda yaşanan artışın yüzde 130,34 olduğunu duyurdu.

Koalisyonun raporuna göre 2021'in başından bu yana dünya çapında yedi kadın öldürüldü, 45 kadın ise haber takibi yaparken gözaltına alındı.

38 kadın gazeteci çevrimiçi karalama kampanyalarında hedef gösterilirken, 37’si sahada haber yaparken saldırıya uğradı.

En az 34 kadın gazeteci ise pandemi koşulları gözetmeksizin işlerinden kovuldu.

KADIN GAZETECİLERİN TÜRKİYE'DEKİ DURUMU

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'nun yayımladığı raporda en çok şiddet vakasının kaydedildiği ülke Türkiye oldu. Raporda toplamda Türkiye'deki 114 kadın gazeteciye dair yargı yoluyla taciz, saldırı ve tehdit vakasının kaydedildiği belirtildi.

Rapora göre ayrıca, 2021’in başından bu yana Türkiye'deki 50 kadın gazeteci sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı. Üç kadın gazeteci yazdıkları haber nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Raporda Türkiye'nin kadın gazeteciler haklarında en çok tazminat ve ceza davasının görüldüğü ülke olduğu da belirtildi.

DAHA FAZLA