Brunson'ın avukatı AYM’ye başvurdu

Brunson'ın avukatı AYM’ye başvurdu

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan ABD'li rahip Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

İzmir'de ‘terör örgütü adına suç işleme, casusluk yapma’ iddialarıyla ev hapsinde tutulan ve iki ülke arasında krize neden olan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson için yeni itiraz süreci başladı. Brunson’ın avukatı İsmail Cem Haylavurt, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

“FETÖ ve PKK adına suç işleme” iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, 'Brunson'un din adamı görüntüsü altında terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı' iddia edildi. Brunson'ın ‘FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde 'eski Ege Bölgesi imamı' ile firari Bekir Baz, yardımcısı Murat Safa ve hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği öne sürüldü.

TUTUKLULUĞU EV HAPSİNE ÇEVRİLMİŞTİ

Mahkeme heyeti, 25 Temmuz 2018 tarihinde dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Ev hapsinin kaldırılması için 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru reddedildi, üst mahkeme olarak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya için ikinci kez ret kararı çıktı.

Brunson’ı siyasi ranta çeviren ABD Başkanı Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılıklı atışmaları sonrası Washington yönetiminden Türkiye’ye yönelik yaptırım kararları gelmiş, hemen ardından dolar rekor kırarak zirveye tırmanmıştı. Dövizdeki tansiyon yüksekliği devam ederken, siyasi rant nedeniyle yaratılan krizin faturası ise yine emekçi halka pay edildi.