Brunson Krizi Nedir? Nasıl Başladı? Son 1 Ayda Neler Yaşandı?

Brunson Krizi Nedir? Nasıl Başladı? Son 1 Ayda Neler Yaşandı?

2016'da Pastör Brunson'ın tutuklanmasıyla başlayan krizde yaşanan gelişmeleri tarihleriyle birlikte okurlamız için derledik.

İleri Haber

ABD ile karşılıklı siyasi 'kabadayılığa dönüşen, karşılıklı misillemelerin konuşulduğu kriz süreci ilk olarak nasıl başladı, sonrasında nereye evrildi? İşte Brunson krizinin kronolojisi...

Ekim 2016: İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Papazı Andrew Craig Brunson, eşiyle birlikte ifadeye çağrılarak, ifadelerinin ardından gözaltına alındı.. Eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakıldı; ancak Papaz Brunson 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Ağustos 2017: "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarından yargılanan Brunson, çıktığı ilk duruşmada bu suçlamaları reddetti.

TRUMP: SERBEST BIRAKIN

Şubat 2018: Trump, Erdoğan'dan Brunson'ın serbest bırakılmasını talep etti. 

16 Mart 2018: Brunson hakkında toplam 35 yıl hapis cezasının istendiği iddianame, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

12 Temmuz 2018: ABD'nin araya girmesiyle İsrail'de tutuklu bulunan Türk vatandaşı Ebru Özkan tahliye edildi.

18 Temmuz 2018: İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson’ın ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı ile tahliye edilmesine karar verdi. Bunu takiben ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ‘kararı memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu bu adımı yeterli bulmadıklarını’ açıkladı.

Trump kararın ardından yaptığı açıklamada, Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını dile getirdi.

İLK YAPTIRIMIN ARDINDAN DOLARDAN YENİ REKOR

26 Temmuz 2018: ABD Senato Dış ilişkiler Komisyonu Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan bir tasarıyı kabul etti.

1 Ağustos 2018: ABD, Türk bakanların ABD'deki mal varlıklarına el konulacağını açıkladı.

Aynı gün, dolar/TL 5 liranın üzerine çıkarak rekor kırdı.

4 Ağustos 2018: Erdoğan yaptığı açıklamada ABD'li bakanların Türkiye'deki mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı

10 Ağustos 2018: ABD, Türkiye'den gelen çelik ve alüminyumla ilgili gümrük vergilerini 2 kat arttırdı.

DOLAR DURDURULAMIYOR

12 Ağustos 2018: Dolar 7, Euro 8 seviyesini gördü.

13 Ağustos 2018: ABD, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını askıya aldı.

14 Ağustos 2018: Erdoğan, ABD menşeili elektronik ürünlerin satın alınmayacağını söyledi.  Erdoğan, “Onların iPhone’u varsa diğer tarafta Samsung var, ülkemizde Venus var, Vestel var" dedi ve boykot çağrısına destek verenlerin iPhone kırıp, yakdığı görüntüler sosyal medyada paylaşılmaya başladı.

15 Ağustos 2018: ABD menşeili 22 ürüne uygulanan vergi 2 katına çıkarıldı.

16 Ağustos 2018: Trump, İsrail tarafından tutuklanmasının ardından serbest bırakılan Ebru Özkan'la ilgili "Erdoğan yardım istedi, o yüzden o kişi çıkarttık. Ama rahip Brunson'ı hala Türkiye'de tutuyorlar. Bu doğru değil, adil değil'' dedi.

Aynı gün yandaş yazar Abdulkadir Selvi, hükümetin ABD'de tutuklu bulunan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla nin iadesi karşılığında papazı bırakılabileceğini yazdı.

17 Ağustos 2018: Trump, Beyaz Saray önünde yaptığı açıklamada, "Çok uzun süre önce Pastör'ü geri vermeliydiler ve bence Türkiye çok çok kötü davrandı, henüz bu iş bitmedi" dedi.