‘Brunson 12 Ekim’de Bırakılabilir’

‘Brunson 12 Ekim’de Bırakılabilir’

Yunan askerlerin serbest bırakılarak AB ile ilişkilerin yeniden başlatılması gibi, Brunson'ın da 12 Ekim’deki duruşmada serbest bırakılarak ABD ile tansiyonun düşürülebileceği bekleniyor.

AKP hükümeti ile ABD arasında diplomatik krizden çıkarak karşılıklı ‘kabadayılığa’ dönüştürülen ve ancak takas karşılığı bırakılacağı konuşulan tutuklu ABD vatandaşı rahip Andrew Brunson’ın 12 Ekim’de görülecek duruşmasında serbest bırakılacağı öne sürüldü.

Süreci soğutmayı hedefleyen Ankara’nın, Washington ile ilişkilerinde geçmiş pazarlıkların aksine yepyeni bir zemin arayışını tercih edebileceği iddia ediliyor.

Türkiye, benzer şekilde sınırı aştığı için tutukladığı Yunanlı iki askeri de AB’nin girişimlerinin ardından, 15 Ağustos’ta beklenmedik şekilde serbest bırakmıştı. Hemen ardından, önce Reform Eylem Grubu toplandı; daha sonra da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Viyana’da AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısına katıldı.

AMAÇ 'İMAJ TAZELEME'

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre Brunson için de benzer bir politikanın izlenerek, hükümetin, ‘Türkiye’de mahkemeler üzerinde siyasi baskı var’ algısını dağıtmaya çalışacağı dillendiriliyor.