Brezilya'da yerli halklar Bolsonaro'nun saldırılarına karşı eylem yaptı

Brezilya'da yerli halklar Bolsonaro'nun saldırılarına karşı eylem yaptı

Brezilya'da yerli halklar, Jair Bolsonaro iktidarının baskı politikalarına karşı eylem yaptı.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Brezilya'da yerli halklar, Jair Bolsonaro iktidarına karşı 1943'ten beri her yıl Yerli Günü olarak kutlanan 19 Nisan'da tüm ülkede eylem yaptı.Orman köylüleri ve madencilerin de katıldığı yerli eylemleri, içlerinde başkent Brasilia da olmak üzere birçok yerde gerçekleşti.

Gösteriler boyunca Brezilyalı yerli halklar, Bolsonaro'nun yerli topraklarını başta ABD şirketleri olmak üzere madencilik ve ticarete açmasına karşı sloganlar attı.

Daha önce Bolsonaro yerli topraklarının kullanım haklarını Adalet Bakanlığı'ndan Tarım Bakanlığı'na devretmişti. Bu devir işlemiyle birlikte, büyük toprak işletmecileri bu topraklarla ilgilenmeye başlamıştı. Bolsonaro Yerli Halklar Sağlık Sekreterliği'ni kaldırmıştı. 

24 ve 26 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek yerli topluluklar tarafından haklarını tartışmak için gerçekleştirilen 15. Özgür Toprak Kamp'ında eylemlerini devam ettirecek. 

Bolsonaro'nun yerli eylemlerini bastırmak için polise verdiği yetki ise ülkenin resmi gazetesinde yer aldı. 

Brezilya'daki Yerli Günü, 1943 yılında Devlet Başkanı Getúlio Vargas tarafından yerlilerin toplumsal haklarını tanımak için kabul edilmişti. 

Kaynak: VTV