Brezilya'da silah yasası değişikliği: 25 yaşından büyük herkes kayıtsız şartsız silah alabilecek

Brezilya'da silah yasası değişikliği: 25 yaşından büyük herkes kayıtsız şartsız silah alabilecek

Brezilya'da Ocak ayında iktidara gelen Jair Bolsonaro, silah yasasını değiştirerek tartışma yaratacak bir karara daha imza attı.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Brezilya'da geçen yeni silah yasasına göre 25 yaşından büyük olan herkes, cezalarına bakılmadan ve psikolojik durumuyla ilgili bir belge sunmadan silah sahibi olabilecek.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro tarafından imzalanıp Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, avukatlık, gazetecilik ve milletvekilliğini kapsayan 20 meslek mensubunun silah sahibi olabilmesinin önü açıldı.

Hükümet aynı zamanda, gece kulüpleri, silah satıcıları, kırsal alanlarda ikamet edenler, trafik acentaları, ulaşım sektörü, özel sigorta sektörü işçileri gibi alanlarda da silah sahibi olmayı kolaşlaştırdı.

[ih2]

Yasaya göre, 25 yaşından büyük olan herkes, cezalarına bakılmadan ve psikolojik durumuyla ilgili bir belge sunmadan silah sahibi olabilecek. Silah yasası önceki yasadan farklı olarak, silahları sokakta da taşımaya izin veriyor. 

Medeni Haklar Bakanı Onyx Lorenzoni, silahların artık açık alanda da taşınabileceğini belirtti. 

Ocak ayında Bolsonaro, silah yasasında esnekliğe giden bir başka kararnameye daha imza atmış, yasadan birinin silaha ihtiyacı olduğunu gösterme gereğini çıkartmıştı.

[ih3]

Bolsonaro'ya göre bu karar aynı zamanda Brezilya'nın silah sanayisini geliştirme potansiyeli taşıyor. 

Kaynak: Telesur