Brezilya'da seçimler ikinci tura kaldı

Brezilya'da seçimler ikinci tura kaldı

Brezilya başkanlık seçimlerinde Sosyal Liberal Parti’den faşist aday Jair Bolsonaro oyların yüzde 46,3’ünü aldı. Bolsonaro ve ekibi, “iyi planlanmış” bir darbe seçenekleri olduğunu söylüyor.

Brezilya başkanlık seçimlerinde İşçi Partisi (PT) adayı Fernando Haddad ve Sosyal Liberal Parti’den (PSL) faşist aday Jair Bolsonaro 28 Ekim’de gerçekleştirilecek ikinci tura kaldı.

Telesur’un haberine göre sandıkların yüzde 90’ı açıldığında faşist aday Jair Bolsonaro ilk turu yüzde 46,3 oyla önde tamamladı ancak yüzde 50’ye ulaşamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. 

İşçi Partisi’nin adayı Fernando Haddad ise oyların yüzde 28,9’unu aldı.

DİKTATÖRLÜK UYARISI

Haddad oyunu kullandıktan sonra yaptığı ilk konuşmasında partisine ve seçmenlerine teşekkür etti ve ülkenin yeni bir diktatörlük dönemiyle yüzleşebileceği uyarısında bulundu.

Jair Bolsonaro otoriter, cinsiyetçi, ırkçı, homofobik ve faşist yorumları ve davranışları nedeniyle hem ülkede hem de uluslararası alanda eleştirilirken, bu seçimdeki sağ kolu emekli general Mourao da bir askeri darbenin mümkün oluğundan söz etti.

DARBE GÜNDEMİ

İşçi Partisi’nin ülkeyi yıllarca yöneten lideri Lula da Silva aday olmaya hazırlandığı dönemde yolsuzluk suçlamalarının öne çıkarıldığı bir tür darbe süreciyle hapse atılmıştı.

Mourao seçim sürecindeki bir konuşmasında Lula’ya atfen, “gayri meşru eylemlerde” bulunanların ya yargı yoluyla ya da ordu tarafından siyasetin dışına itileceğini söylemişti. Ayrıca bir askeri müdahale için de “çok iyi hesap edilmiş planların” geliştirildiğini söylemişti.

Hem Mourao hem de Bolsonaro, Brezilya’da binlerce kişinin işkence gördüğü, öldürüldüğü ya da kaybedildiği 1964-1985 yılları arasındaki askeri diktatörlük yıllarını övgüyle anlatıyor.