Brexit  oylaması ertelendi

Brexit oylaması ertelendi

Brexit konusunda Brüksel ile Londra önceki gün bir anlaşma sağlasa da anlaşma bugün İngiliz parlamenterlerin onayına sunuldu. Parlamento, Brexit oylamasının ertelenmesine karar verdi. 

İngiltere Parlamentosu bir kez daha İngiltere'nin AB'den çıkış anlaşmasına (Brexit) onay vermedi. Anlaşma, bugün İngiliz parlamenterlerin onayına sunuldu. İngiltere Parlementosu Brexit oylamasının ertelenmesine karar verdi.

Avam Kamarası’nda en son cumartesi oturumu 1982’de Arjantin’in Falkland Adaları’nı işgal etmesi nedeniyle yapılmıştı. 

İngiltere Parlamentosu, 37 yıl sonra ilk kez bir Cumartesi günü toplanarak yeni Brexit anlaşmasını görüştü. Görüşmelerin ardından Avam Kamarası Başkanı John Bercow'ın kararıyla önce bir değişiklik önergesi oylandı. İktidardaki Muhafazakar Partiden ihraç edilen Oliver Letwin'in verdiği ve anlaşmanın daha detaylı incelenmesi için bugün oylanmamasını öngören değişiklik teklifi, 306'ya karşı 322 oyla kabul edildi.

Avam Kamarası Başkanı John Bercow'ın kararıyla daha önce iktidardaki Muhafazakar Parti'den ihraç edilen milletvekili Oliver Letwin'in ' Brexit için gerekli tüm yasa tasarıları kabul edilene dek ertelenmesini öngören' düzenlemenin kabul edilmesiyle Brexit anlaşmasının bugün oylanması ertelenmiş oldu. 

Ertelenme kararının ardından Johnson, AB'den erteme talep etmeyeceğini ve 31 ekimde ayrılınması gerektiğini söyledi.

Ancak Johnson'ın bunu nasıl yapacağı bilinmiyor. Zira parlamentoda daha önce kabul edilen ve 'Brexit'e ilişkin karar çıkmazsa AB'den uzatma talep etmesini' öngören başka bir anlaşmaya göre, Johnson'ın bu gece saat 11'e kadar AB'den erteleme talep etmesi gerekiyor. 

​23 Haziran 2016'da yapılan referandumdan yüzde 52 oyla Brexit kararı çıkmıştı.

İngiltere Parlamentosu daha önceeski Başbakan Theresa May'ın sunduğu Brexit Anlaşması'nı 3 kez reddetmişti.