Bozcaada’ya ekoturizm adı altında ‘yapılaşma’ tehdidi

Bozcaada’ya ekoturizm adı altında ‘yapılaşma’ tehdidi

Bakirliği ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü olan Akvaryum Koyu ekoturizm adı altında yapılaşmaya açılmaya çalışılıyor.

Bozcaada Belediyesi’nin Ekim ayı meclis toplantısı Bozcaada Belediye Meclisi Salonu’nda gerçekleşti. Ek gündem maddeleri ile dolu dolu geçen mecliste ağırlıklı olarak imar plan teklifleri konuşuldu. Meclisin iki gündür mesai harcadığı asıl konu ise ekoturizm başvuruları oldu. Bozcaada Belediyesi’ne gelen 3 gündem maddesi Beylik ve Akvaryum Koyu bölgesinde yapılması istenilen ekoturizm başvurularıyla ilgiliydi.

Uzun zamandır grup toplantısı yapmayan CHP’li meclis üyeleri dün özellikle Ekoturizm başvurularını değerlendirmek için bir araya gelirken, bugün ise meclis toplantısı öncesinde Akvaryum’a yapılmak istenen ekoturizm projesi için meclis üyelerine sunum yapıldı.

Başkan Yılmaz, söz konusu ekoturizm projesi için imar plan tadilatı tekliflerinin belediyeye ya da Çevre Şehircilik’e başvuru yapılabildiğini ancak bu başvurunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapıldığını, Çevre ve Şehircilik’in ise belediyenin görüşünü sorduğunu belirtti.

Bozcaada Haber'in aktardığına göre; güney sahillerinde Tuzburnu, Akvaryum gibi koylar dahil binlerce dönüm arazisi olan İzmirli aile, daha önceleri Akvaryum’da günübirlik turizm tesisleri için projeler hazırlamış ancak imar izni alamadığı için projelerini hayata geçirememişti. Ardından Akvaryum’da çevre kirliliği gerekçesi ile kendi mülkü olan ancak Akvaryum Koyu’na tek giriş yolunu ise birkaç yıl önce demir kapı ile kapatmış gelen tepkilerin ardından demir kapı tekrardan açılmıştı.

Günübirlik tesis alanı için imar izni alamayan aile şimdi Akvaryum’da ekoturizm yapmak istiyor. Ancak Akvaryum ve sırtları ile birlikte toplamda 99 dönümlük alanda yapılmak istenen projede 7 dönümlük alanda yapılaşma da olacak. Bunların haricinde proje Çanak Liman’da iskele, restoran, basketbol sahası, voleybol sahası, otopark gibi birçok tesisi de kapsıyor.

Meclisin ağırlıklı olarak sıcak bakmadığı proje, imar komisyonuna sevk edildi. Projenin incelendikten sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne olumsuz görüş bildirileceği bekleniyor. Ancak belediyenin tek başına olumsuz görüş bildirmesi projenin iptaline yetmiyor.

CHP’de Aykut Turgal ve İbrahim Günel projeye karşı olumsuz görüş bildirirken AKP’nin meclis üyesi Özgün Yavaş da net bir şekilde projeye karşı olduğunu belirtti.

CHP’li meclis üyesi Recep Yalçın; “Ekoturizm için önce mecliste belirli kriterler belirlenmesi lazım. Genel hükümlere bağlı kalırsak afaki yapılaşmalar olacak.”

‘CEVABIMIZ OLUMLU OLMAMALI’

CHP’li meclis üyesi Aykut Turgal; “Bence cevabımız olumlu olmamalı. Önce imar planlarımızı tamamlamamız lazım. Recep abinin dediği gibi yapılaşma koşulları çok ciddi rakamlara tekabül ediyor. Suistimale de açık bir şey. İmar komisyonunda değerlendirmemiz gerekiyor.”

CHP’li meclis üyesi İbrahim Günel; “Karşı tarafta kötü örnekler oluştu. Artı bu konuda açılmış davalar ve yürütmeyi durdurma kararları da var. Bir kere marjinal tarım arazisi olması gerekiyor. Bilimsel görüş alınması gerekiyor. Bir de ne merkezi planlar yönetmeliğinde ne de imar yasasında ‘ekoturizm’ kavramı yok. Sadece 1/100 binliğe getirildi bu. Yasal açıdan bir eksiklik olduğu gibi ne Tarım, ne de Turizm İl Müdürlüğü’nün bu konuda yaptığı bir çalışma da yok.”

Konunun imar komisyonunda tartışılması gerektiğini belirten İYİP’li meclis üyesi Cevdet Çebi ise “Ekoturizm yapılacaksa da çıkacak olan imar planına göre işlenmesi gerekir” diye konuştu.

AKP’li meclis üyesi Özgün Yavaş, “İbrahim abi bahsetti ismi 3 harfli; Eko ama içeriği inanılmaz tehlikeli ki özellikle Bozcaada gibi küçük ölçekli yerler için. Zaten kapasitede dolma ve aşım söz konusu ve elimizde dayanak olacak bir master planımız da yok henüz.”

DAHA FAZLA